NYHET - NÄTVERK & MÖTESPLATSER

Stockholmsmässan tvingas ställa in Formex och Stockholm Furniture & Light Fair

Nu står det klart att Stockholmsmässan tvingas ställa in två av sina största evenemang under Q1 2021. Det rör sig om Nordens största inredningsdesignmässa Formex som skulle gått av stapeln i januari och den internationellt erkända Stockholm Furniture & Light Fair som brukar arrangeras i februari varje år. istället sker nu en ökad satsning på Stockhlm Design Week 8-13 februari 2021.

30 oktober 2020
mässa
Foto: TMF

– Vi befinner oss i ett oerhört bekymmersamt läge som gäller för hela mötes- och mässbranschen vilket får konsekvenser för alla de näringar där våra event är viktiga. Vad gäller Formex så tänker jag framförallt på alla små- och medelstora företag som är beroende av Formex som handelsplats och som nu drabbas när vi tvingas ställa in. Ser vi på Stockholm Furniture & Light Fair så är det inte bara en viktig mötesplats för branschen utan ett otroligt viktigt evenemang för hela Stockholm som en av Europas två designhuvudstäder. Det är ett av regionens stora internationella event som i vanliga fall aktiverar hela stan och som då bidrar starkt till turismnäringen på många sätt, säger Christian Clemens, vd Stockholmsmässan.

– Det är en mängd företag som har visat intresse för att ställa ut på både Formex och Stockholm Furniture & Light Fair under Q1 2021 och därför har vi arbetat in i det sista för att hitta lösningar till olika säkra genomföranden. Vi har bland annat sökt tillstånd hos polisen för att arrangera Formex i ett mindre format, där vi gjort stora justeringar och anpassningar för att erbjuda en mötesplats för ett slutet sällskap. Det har vi tyvärr fått nej på och nu kan våra utställare inte vänta längre på ett besked från oss utan vi tvingas ställa in, säger Chicie Lindgren, affärsområdeschef Stockholm Design Events, Stockholmsmässan.

Ökad satsning på Stockholm Design Week

I samband med Stockholm Furniture & Light Fair arrangerar Stockholmsmässan varje år även Stockholm Design Week. Nu arbetar det designteamet på Stockholmsmässan för att skapa en händelserik designvecka trots inställd mässa med fokus på att promota skandinavisk design.

– Nu storsatsar vi på Stockholm Design Week för att aktivera stora som små aktörer inom både designvärlden men även i närliggande branscher för att tillsammans skapa mindre mötesplatser i Stockholm där vi kan fortsätta att göra affärer och nätverka, trots Covid-19. Det är en hel del lanseringar och utställningar inbokade redan, och både Stockholm Furniture & Light Fair och Formex kommer vara värdar för evenemang nere på stan. Vi kommer även göra olika digitala nedslag både via vår egen plattform men också via våra mediapartners med starka digitala plattformar som tex Dezeen, som är världens mest inflytelserika arkitektur- och designmagasin. Det intressanta med hela den här situationen är att vi kommer kunna nå ut bredare än någonsin internationellt, säger Sanna Gebeyehu, product & concept owner, Stockholm Design Events, Stockholmsmässan.

– I veckan lanserade Stockholmsmässan tillsammans med branschkollegor webbplatsen Vi ses säkert där vi samlat kunskap kring hur man kan arrangera säkra mötesplatser med fokus på att minimera smittspridning av Covid-19. Vi sitter på en hel del kunskap i ämnet som vi såklart delar med oss av till alla de aktörer som är intresserade av att arrangera evenemang under Stockholm Design Week, säger Chicie Lindgren.

– Vi har självfallet förståelse för den rådande situationen och att vi alla har ett ansvar för att minska risken för smittspridning. Samtidigt så befinner vi oss i ett ytterst allvarligt läge. Efter snart ett år med näringsförbud har vi tvingats genomföra stora besparingsprogram som lett till två stora uppsägningar. Nu måste vi få besked från politikerna om kraftfulla stödåtgärder, annars riskerar vi och vår bransch att utplånas helt, avslutar Christian Clemens.