NYHET - CORONAINFORMATION

Varsel och osäkerhet i coronakrisens spår

Osäkerheten om coronakrisens följder är stor hos trä- och möbelindustrin i Sverige. Ingen vågar lämna några prognoser om utvecklingen i det egna företaget på lite sikt. Horisonten ligger oftast bara ett par veckor framåt.

1 april 2020
C&D snickeri
Foto: C&D snickeri

Text: Sören Karlsson

Per Bergman är vd på C&D Snickeri, ett designsnickeri med säte i Falköping.

-Vi ser en kraftigt vikande orderingång. Under vecka 18 i slutet av april kommer vi bara att behöva 25 procent av den normala arbetsstyrkan. Inga beslut är fattade än, men redan nu står det tyvärr klart att varsel blir ofrånkomliga, poängterar han.

-Vi har fortfarande en stor orderstock, men jag är jätteorolig för hur situationen kommer att bli om ett par månader. Det är så mycket vi inte vet, säger Malin Hedlund.

Hon är vd på Säters Snickerifabrik som numera finns i Hedemora. Företaget har två affärsområden, ett för specialsnickerier med fönster, dörrar och inredningar och ett för säkerhetslösningar.
Materialförsörjningen är enligt Malin Hedlund ett akut problem.

-Jag väntar bland annat på material från Tyskland. När det kommer har vi ingen aning om, påpekar hon.

Malin Hedlund är inte imponerad av regeringens insatser.

-Alla mångmiljardlöften är inte så generösa som det kan låta. Risken är stor för hårda nedskärningar och mängder av konkurser runt om i Sverige, varnar hon.

Går inte att veta

- För närvarande fungerar allt på ett bra sätt. Vi har mycket att göra de närmaste veckorna, men vad som händer sedan går inte att veta, säger Sonnie Byrling, vd på möbelföretaget Swedese med 110 medarbetare och med tillverkning i Vaggeryd och i Äng utanför Nässjö.

Han påpekar att ingen kan vara opåverkad när omvärlden mer eller mindre stängs av.

- Om folk inte längre besöker möbelbutiker påverkas vi förstås, men det är ingenting som vi känner av än, förklarar Sonnie Byrling.

Nu i dagarna fick Swedese ett mycket välkommet besked. Företaget har efter en lång och tuff upphandlingsprocess fått en stororder från FN:s europeiska huvudkontor i Genève.

- Det är det en prestigeorder. FN är en krävande organisation, inte minst när det gäller hållbarhetstänkande. Den här affären kan öppna nya dörrar för oss, säger Sonnie Byrling.

Jonas Hernborg är vd på Elitfönster i Vetlanda, landets ledande fönstertillverkare.

- Vår orderstock har inte påverkats, men det finns en del störningar i leverantörsledet som gör våra leveranstider längre. Det gäller bland annat fördröjningar för importen av glas och vi har en italiensk leverantör av beslag. Trots allt klarar vi oss ganska bra så här långt, säger han.

Medarbetare i karantän

Elitfönster har haft medarbetare i frivillig karantän efter besök i riskområden för några veckor sedan. Dessutom har fler än vanligt behövt vabba.

- Naturligtvis är vi också väldigt noga med att den som känner sjuk ska stanna hemma. Denna högre frånvaro kompenserar vi genom att hyra in medarbetare från företag med produktionsminskningar. Det är ett samarbete som fungerar fint, betonar Jonas Hernborg.

Katja Skåner är vd på Lappset Sweden i Enköping. Företaget har 45 anställda, tillverkar parkmöbler och ingår i finländska Lappset Group.

- Sedan en vecka tillbaka jobbar alla som kan hemifrån. Det är en stor omställning men det verkar fungera. Jag har nog aldrig pratat så mycket med företagets medarbetare som nu, säger hon.

Produktionen är igång ungefär som vanligt.

- Det är förstås största aktsamhet som gäller. Alla tvättar händerna som galningar. Inga får äta tillsammans.

Hittills har orderläget hos Lappset Sweden knappast påverkats.

- En order är pausad. I övrigt ser vi inga avbokningar, konstaterar Katja Skåner.

Sören Karlsson