NYHET - CORONAINFORMATION

Tänk på det här som arbetsgivare - hävda restriktioner från den 29 september

Den 29 september släpper regeringen ytterligare på restriktioner och hos många arbetsgivare och på många företag sker nu en återgång till arbetsplatsen/kontoret, med mindre distansarbete.

29 september 2021
Tänk på det här som arbetsgivare - hävda restriktioner från den 29 september
Foto: Materia

Aktuella myndigheter, Arbetsmiljöverket och Folkhälsomyndigheten har olika uppdrag och olika regelverk så informationen kommer därför skilja sig åt i vissa frågor efter den 29 september.
Folkhälsomyndigheten är tydliga med att vi fortfarande har en pandemi som gäller hela samhället. Deras rekommendation är att stanna hemma om du har symtom eller känner dig sjuk. Arbetsmiljöverket går ut med att riskbedömningar fortfarande gäller även när restriktionerna upphör och att arbetsgivaren behöver ha en plan, en beredskap om nya situationer uppstår eller om vi får en ökad smittspridning igen på våra arbetsplatser.

Det innebär i korthet att förhållanden kommer att skilja sig åt mellan fritid och arbetet. På arbetsplatsen bör vi fortsätta hålla distans även om 2-metersregeln upphör. Vi bör hålla kvar rutiner kring städning och allmänna hygienfrågor och så klart stanna hemma vid symtomliknaden besvär eller positiva provsvar av Corona. I samband med succesiv återgång till arbetet eller varianter av hybridlösningar rekommenderat vi att ni uppdaterar era tidigare riskbedömningar i samband med smittspridning, eller utformar en ny riskbedömning med tillhörande rutiner och eventuella instruktioner.
Tänk på att ni som arbetsgivare – på era arbetsplatser - inte får särskilja vaccinerade mot ovaccinerade. Det hindrar dock givetvis inte till uppmuntran av att ta vaccinet och få bättre skydd. Både Arbetsmiljöverket och Folkhälsomyndigheten kommer att uppdatera sin information och det är bra källor att hålla koll när det gäller nyheter.

Ta del av vårt material angående återgång till arbetsplatsen;

  • Information i vår Arbetsgivarguide
  • Checklista hos Prevent.
  • Efterhandssändning från vårt webbinarium den 16 september.

Se länkar nedan.