NYHET - EXPORT

Exportfrågan i fokus på högnivåmöte

På tisdag besöker TMF Rosenbad på initiativ av energi- och näringsminister Ebba Busch samt bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell. Besöket sker i samband med ett högnivåmöte med ministrarna där fokus ligger på svenska företags exportstyrka.

8 april 2024
Foto: TMF

Team Sweden Högnivå är ett forum där det Sveriges näringsliv bjuds in till dialog med ansvariga ministrar. Med på mötet deltar bland annat TMF:s Bransch och näringspolitiska chef Cecilia Ask Engström.

- Vi deltar som representant för våra medlemsföretag med särskilt fokus på de som i stor utsträckning påverkas av export. Politiska beslut har stor inverkan på våra medlemsföretags möjligheter att konkurrera på en global marknad så det är väldigt bra att regeringen tar initiativet att bjuda in till dessa tillfällen och att vi får möjlighet att lyfta de frågor som är viktiga för våra medlemmar, säger Cecilia Ask Engström.

Under dagen sker bland annat en diskussion under rubriken ”Strategi för Sveriges utrikeshandel, investeringar och globala konkurrenskraft”. Under samtalet deltar såväl Ebba Busch som Johan Forsell. De senaste åren har svensk möbelexport ökat, men under 2023 avstannade trenden. Det är dock fortsatt en stor del, över 70 procent, av den svenska möbelproduktionen som går på export. Fortsatta satsningar är viktiga för att svensk möbelindustri ska fortsätta öka och konkurrera internationellt sett.

- Svenska möbelföretag spelar en viktig roll i att skapa en positiv Sverigebild och för att det ska fortsätta krävs också att politiken gör sitt. Det har varit tuffa år ekonomiskt för branschen så vi ser fram emot att höra mer om planerade satsningar för att stimulera svensk export. Där vill vi gärna se initiativ som att hjälpa små och medelstora företag delta på internationella mässor, att svenska utlandsmyndigheters representationsplatser i större utsträckning visar upp svenska designprodukter och ett större arbete för att stärka immateriella rättigheter för att stoppa piratkopiering.