NYHET - NYHETER

”I min roll får jag bra insyn i hela marknaden”

Marknadsanalytikern Jakob Andrén ansvarar för siffror och statistik – för samtliga av TMF:s branschgrupper. Genom noggranna sammanställningar och djupgående analyser fångar Jakob upp trender och tendenser och håller koll på upp- och nedgångar som på olika sätt påverkar medlemsföretagen. Utanför jobbet är det resor och träning som står på agendan.

11 december 2023
Jakob Andren
Foto: Juliana Fälldin

Berätta lite mer om din bakgrund. 

– Jag är ekonom i grunden och har läst på Jönköpings internationella handelshögskola och på Stockholms universitet. Jag började på TMF för snart 1,5 år sedan och jobbade dessförinnan som marknadsanalytiker på Skogsindustrierna. 

Vad gör du på TMF? 

– Jag är marknadsanalytiker, vilket innebär att jag har hand om all branschstatistik på månadsbasis, kvartalsvis och per år. På TMF sammanställer vi både egen statistik som vi använder i våra egna system och som är framtagen från våra medlemsföretag, men jobbar även tillsammans med externa parter för att få underlag som inte kommer från våra medlemmar. Utöver det har jag även hand om olika branschindex och tar fram våra större publikationer som ”TMF i siffror” och ”Trähusbarometern”. 

Vad är det roligaste med ditt jobb? 

– Jag trivs bra med att ha mitt eget ansvarsområde där jag har full koll på vad som händer och vad jag ska göra. Jag tycker att det är väldigt roligt med marknadsekonomi och har sedan jag var ung älskat att arbeta med siffror. Det är kul att kunna skapa medlemsnytta genom att identifiera trender och faktorer som påverkar våra företag. Som marknadsanalytiker är det framför allt viktigt att man är noggrann och har ett intresse för marknaden, och det rimmar väldigt bra med vem jag är som person. 

Vad gör du när du inte jobbar? 

– Jag älskar att resa, träna och umgås med vänner och familj. Jag uppskattar både fartfyllda dagar med mycket aktiviteter men även lugna promenaddagar med lägre tempo lockar ibland. Drömresemålet är nog Australien, för där har jag aldrig varit. 

Kontakta Jakob Andrén
Marknadsanalytiker