NYHET - NYHETER

”Jag ser mig själv som en kommunikatör som kan lite av varje”

Kommunikatörsrollen är som klippt och skuren för Mikaela Pietrzak som drivs av nyfikenhet och ständig omväxling. Oavsett om det handlar om webbutveckling, ungdomskommunikation eller innehållsskapande till sociala medier är viljan att lära sig något nytt alltid närvarande. Hemma är det sönerna och musikintresset som står i centrum.

24 augusti 2023
Mikaela Pietrzak
Foto: Juliana Fälldin

Berätta lite mer om din bakgrund.

– Min akademiska karriär startade på folkhögskola i Jönköping. Därefter blev det några poäng retorik på Södertörns högskola och tillslut en kandidat i kommunikation från JMK. Jag rörde mig hela tiden inom kommunikation men som många andra i den åldern var jag rätt sökande, så det blev ett sabbatsår i Barcelona också mellan studierna. När det var dags att komma ut i arbetslivet var det först på Bonnierförlagen och därefter blev det en del konsultuppdrag på bland annat Vattenfall och Skandia Fastigheter. När det var dags att röra sig vidare fick jag jobb som ansvarig för webb och sociala medier på svenska FN-förbundet. Jag har valt att vara bred och lära mig längst vägen, det har varit viktig för mig genom hela min yrkeskarriär. Du är aldrig fullfjädrad och jag tror att man måste våga misslyckas för att fortsätta utvecklas.

Vad gör du på TMF?

– Det var lite av en ny värld som öppnade sig när jag började på TMF 2017. När jag fick syn på tjänsten så tänkte jag att här finns det möjlighet att vara kreativ och göra någonting nytt. Tjänsten som utlystes var ny och man sökte någon som bland annat kunde öka TMF:s närvaro i sociala medier. I min roll idag är jag delvis operativ och tar fram filmer och innehåll till våra kanaler. Jag stöttar även kollegor i olika projekt och jobbar med ungdomskommunikation samt webbutveckling. Min styrka ligger i att jag har en god förmåga att se helhetsbilden och utifrån det hitta rätt väg framåt. Det har jag haft nytta av min nuvarande roll.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Det roligaste är att det finns utrymme att vara kreativ. Det är korta beslutsvägar, snabba puckar och ständig omväxling. Det gillar jag. Det finns mycket frihet och jag har fantastiska kollegor. Inte att förglömma är också våra fantastiska medlemsföretag som gör jobbet som kommunikatör enkelt, lärorikt och varierande. Det finns ett stort engagemang och passion i branschen. Man blickar framåt, tänker om, gör om och gör rätt. Att se att man kan göra skillnad tillsammans är det absolut roligaste.

Och vem är Mikaela utanför jobbet?

– Tvåbarnsmamma bosatt söder om stan som älskar natur och musik. Jag tycker om att vandra, tälta och vara ute i skog och natur så mycket jag bara kan. Musikintresset har jag nog fått från familjen där i stort sett alla musicerar på något sätt. Sång och musik är ett starkt uttryckssätt och en viktig komponent i mitt liv. För mig är det viktigt att en låt väcker någonting. Gör den det, då gillar jag den oavsett genre. Men generellt är jag en stor konsument av kultur i alla dess former.

Kontakta Mikaela Pietrzak
Kommunikatör