NYHET - NYHETER

”Det är i dialog med företagen som man kan göra nytta”

Förhandlaren Christina Villa värnar relationer, både privat och i sin yrkesroll. Som förhandlare är det inte bara arbetsrätten som man ska ha koll på, utan även relationen till medlemsföretagen och de fackliga motparterna är viktig att förvalta. Efter närmare tio år på TMF kan Christina konstatera att den ena dagen aldrig är den andra lik och att det är just bredden, branschen och den ständiga utvecklingen som gör förhandlarjobbet spännande.

11 oktober 2023
Foto: Juliana Fälldin

Berätta lite mer om din bakgrund.

– Jag studerade till samhällsvetare på Lunds universitet och fick upp ögonen för arbetsrätten när jag började på Sveriges Ingenjörer 1998. Jag hade vid den tidpunkten ingen direkt erfarenhet på arbetsrättsområdet, men jag fick lära mig. Däremot hade jag förhandlarvana från min tidigare arbetsplats. Jag har aldrig ångrat mitt val och att jag bytte yrkesbana och ännu roligare blev det när jag började på en arbetsgivarorganisation. Jag trivs med nya utmaningar och är glad att jag vågade. 2014 tillträdde jag rollen som förhandlare på TMF. 

Vad gör du på TMF? 

– Jag är förhandlare och har avtalsansvar för våra tjänstemannaavtal. Jag sitter även med i Svenskt Näringslivs organ för pensioner och försäkringar. Där är min primära uppgift att bevaka våra medlemsföretags intressen i frågorna. I min roll agerar jag rådgivare till våra medlemsföretag. Frågorna som inkommer spänner över ett stort område, vilket är lärorikt och roligt. Jag tycker framför allt om när det kommer in en knepigare fråga där man verkligen kan hjälpa företagen med en lösning. 

Vad är det roligaste med ditt jobb? 

– Det bästa är att kunna vara behjälplig. En grundpelare i det här jobbet är kontakten med andra människor. Att komma ut på företagen är berikande men även kollektivavtalsförhandlingarna och HR-nätverk. Det är aldrig tråkigt att jobba i en bransch som är i rörelse, och med ett arbetsområde som ständigt utvecklas. Det händer mycket i arbetsrätten och på företagen, och det är kul att få utvecklas med det. 

Och – vem är Christina Villa om du får beskriva dig själv? 

 – Jag har bott på många orter i Sverige och flyttade till Stockholm eftersom jobben fanns här. Och även om jag var övertygad om att det inte skulle bli långvarigt så blev jag kvar. Jag har i dag två vuxna söner och är gift. Jag är en social person som tycker om att vara med familj och vänner, äta- och laga middagar. Jag är en friluftsmänniska som tycker om att vara i skogen och plocka svamp och vara i skärgården och bada. Och sen älskar jag att resa och se världen.

Kontakta Christina Villa
Förhandlare