DEBATT - NYHETER, NÄRINGSPOLITIK & MÖBLER

"Wanngård vänder mässan ryggen"

Beskedet att Stockholmsmässan ska rivas hotar Stockholm som attraktiv mötesplats och stadens politiska ledning riskerar inte bara att lämna walkover till andra europeiska huvudstäder när man kastar in handduken som ägare – de intäkter som mässan bidrar till i form av besöksnäring och affärer för svenska företag står nu på spel. Det skriver vd:arna från Trä- och Möbelföretagen, Visita och Transportföretagen i ett upprop till Stockholms politiska ledning i Dagens Industri.

26 oktober 2023
Stockholmsmässan - huvudentré.
Foto: Karl Gabor

Enligt branschföreträdarena ser man inga problem med att staden vill låta just näringslivet ta över.  Mässan behöver aktiva ägare som vill utveckla mässverksamheten för framtiden och som kan säkra att Stockholm fortsätter att locka till sig både inhemskt och internationellt näringsliv.'

Däremot riskerar beskedet och dess avsaknad på konkreta planer för hur man ska lösa framtida behov av en fysisk marknadsplats som det anstår en större europeisk huvudstad, att riskera investeringsviljan för utställande företag , och de inköpare som i många fall tagit sig till Stockholm för mässor som Stockholm Furniture Fair, Båtmässan, Trädgårdsmässan eller Formex.

Beskedet må vara ett första led i en försäljningsprocess som ligger en bit fram i tiden, men samtidigt är frågan hur många intressenter blir kvar när både stadens majoritet och dess opposition sågat mässan vid fotknölarna. Stockholmsmässans varumärke, konkurrenskraft och värde riskerar att gå förlorat ju längre man väntar med besked om framtiden.


>> Läs hela debattinlägget på di,se