TMF:s hålbarhetschef om Hassler-utredning: ”Gemensamma regelverk gynnar näringslivet”
I dagarna presenterade regeringens utredare John Hassler 46 förslag till en ny svensk klimatstrategi. I breda penseldrag föreslår utredningen att Sverige i större utsträckning ska ligga i linje med EU:s klimatstrategi Fit for 55. TMF välkomnar ansatsen och är i grunden positiva till EU-anpassningen av den svenska klimatpolitiken.

Han menar att det i grunden är positivt att svensk klimatlagstiftning tydliggörs utifrån nyligen tagna beslut på EU-nivå. Sverige är en del av unionen och alla medlemsstater tjänar på harmonisering och gemensamma regelverk som skapar långsiktighet på den inre marknaden.
– En stor del av våra företags produktion går på export, vilket innebär att vi är beroende av våra vänner inom unionen. Att ligga i linje med EU skapar förutsägbarhet som är direkt nödvändig för att stärka svensk konkurrenskraft och bidra till en hållbar tillväxt, säger Robin Ljungar.
I utredningen belyser Hassler vikten av ett ökat fokus på elektrifieringen och att politiken måste agera för att undanröja de hinder som i dag försvårar utbyggnad av fossilfri energiproduktion.
– Omställningen kräver satsningar och utbyggnad av alla typer av fossilfri energi. Våra företag är beroende av stabila energipriser och långsiktiga förutsägbara spelregler. Vi välkomnar alla förslag som kan få energimarknaden att stabilisera sig, säger Robin Ljungar.
Ett annat område som behandlas i rapporten är inlagring av kol i skogen, där Hassler menar att det finns stor potential i de svenska skogarna. Däremot råder det oklarhet kring vilken effekt inlagringen kan ha på lång sikt samtidigt som god råvarutillgång ska säkras till den träbearbetande industri och andra näringar som är beroende av träråvara – inte minst som alternativ till fossila varor.
– Våra företag arbetar med en råvara som är både förnyelsebar och klimatsmart. Man är redan med på tåget och har kommit långt i sitt klimatarbete. Nu krävs det tydliga spelregler från politiken som skapar stabilitet. Det återstår att se vilka delar av utredningen som regeringen går vidare med, avslutar Robin Ljungar.