NYHET - TRÄHUS & BOSTADSPOLITIK

TMF i Expressen Debatt: ”Sverige bygger för trångt och högt”

Sverige har sedan länge ett extremt och internationellt avvikande fokus på att bygga små, trånga bostäder i höghus. Vill man sätta stopp för utflytt såväl som råda bot på bostadsbristen måste planer för ökat småhusbyggande premieras. Det skriver TMF:s David Johnsson och Gustaf Edgren i en replik i Expressen debatt.

29 maj 2023
collage-bostadspolitik
Foto: Juliana Fälldin

Stockholms handelskammare och Vänsterpartiet har tidigare diskuterat det oroande faktum att Stockholms län haft ett negativt inrikes flyttnetto sedan 2018. Bristen på lämpliga bostäder för familjer framhålls som den viktigaste orsaken. Men argumenten som framförs missar den stora bilden. Vill Stockholm att barnfamiljerna ska sluta lämna huvudstadsregionen finns andra lösningar – varierat byggande i allmänhet och ett ökat byggande av småhus i synnerhet.

Flerbostadshus har byggts, men den boendeform som 7 av 10 säger sig föredra lyser med sin frånvaro. SCB rapporterade nyligen att nyproduktionen av lägenheter är 300 procent högre än byggandet av småhus, samtidigt har byggandet av småhus de senaste 20 åren varit det lägsta på 100 år trots skenande priser på många håll. Sverige måste normalisera bostadsbyggandets inriktning och få en rimlig nyproduktion av de bostäder som hushållen föredrar.

Fördelarna med ökat småhusbyggande är många, inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv. En färsk analys visar att småhusområden halverar koldioxidutsläppen per invånare jämfört med traditionell höghusbebyggelse, bland annat på grund av större inslag av trä och mindre förbrukning av gips, betong och stål. Även den sociala hållbarheten ökar med fler småhusområden. Ett ökat eget ägande stimulerar engagemang, ansvar och medskapande vilket i sin tur skapar tryggare områden.

I stället för att fokusera på åtgärder som riskerar att försvinna in i irrgångar utan att få något uträttat behöver man lyfta de lösningar som har verkligt inflytande. Vill man sätta stopp för utflytt och råda bot på bostadsbrist måste man lyfta de argument som uppmanar till ökat småhusbyggande, avslutar TMF:s David Johnsson och Gustaf Edgren i Expressen debatt.

Läs TMF:s replik i Expressen

Läs också:

”TMF:s bostadspolitiska program ska öka småhusbyggandet”

”DEBATT: ”Hög tid att kommuner tar täten för klimateffektivt byggande” 

"TMF positiva till M-förslag om fler småhus i Stockholm"