DEBATT - TRÄHUS & BOSTADSPOLITIK

DEBATT: ”Hög tid att kommuner tar täten för klimateffektivt byggande”

Fler kommuner behöver kliva fram och visa vägen i klimatomställningen. En av lösningarna är att snabbt öka trähusbyggandet. Träbyggnader är lätta att bygga om och till. Dessutom lämpar sig trä väldigt väl för att komplettera byggnader med flera våningar. Det skriver TMF tillsammans med Svenskt Trä och Sveriges Träbyggnadskansli i en debattartikel i NWT.

22 maj 2023
TMF 360 GRADER
Foto: Derome

Tiden för att begränsa de negativa klimateffekterna och vända utvecklingen håller på att rinna ut. Hög inflation, stigande räntor och ett osäkert omvärldsläge slår hårt mot byggbranschen, samtidigt som 70 procent av landets kommuner uppger att de har för få bostäder. Dagens situation riskerar att förvärra bostadsbristen, fördröja ekonomisk återhämtning och fördjupa klimatkrisen.

Det är dags för kommunpolitiker att anta utmaningen, vässa kraven och öka takten. Offentliga aktörer behöver omedelbart uppvärdera klimatfrågan i hela den fysiska planeringen och sätta ambitiösa klimatkrav vid upphandling av samhällets byggnader. Trä är ett förnybart material med låg energianvändning vid förädling och tillverkning. I stället för att riva och bygga nytt kan träbyggnader lätt byggas om och till, vilket minskar resursanvändningen.

Många kommuner har antagit träbyggnadsstrategier för att öka kunskapen om träbyggande och bidra till att nå klimatmålen. Men det är hög tid att fler kommuner kliver fram. Det är dags för landets kommunpolitiker att anta utmaningen, vässa kraven på klimatanpassat byggande och öka omställningstakten. Det gagnar en hållbar utveckling ur alla aspekter, skriver artikelförfattarna.

Läs hela debattartikeln

Läs också:

"TMF positiva till M-förslag om fler småhus i Stockholm" 
 
Debatt: Småhusföretagen i appell till bostadsministern: ”Angrip problemen vid roten”
 
DN Debatt Repliker: "Bostadsfrågan är större än bara Stockholm"