NYHET - BOSTADSPOLITIK

TMF positiva till M-förslag om fler småhus i Stockholm

Moderaterna i Region Stockholm säger nej till nya renodlade höghusområden och ja till nya villastäder, enligt uppgifter till DN. Trä- och Möbelföretagen, TMF, ställer sig positiva till förslaget: ”Vi på TMF står redo att hjälpa till. Vi har mycket underlag och träffas gärna för att presentera dem”, säger David Johnsson, vd på TMF.

24 april 2023
Bostadsområde
Foto: Unsplash

Sedan 2018 har Stockholms län haft ett negativt inrikes flyttnetto och enligt en studie som regionen har gjort uppger många utflyttare att de höga bostadspriserna är anledningen. Trots en hög efterfrågan på småhus är utbudet skralt, vilket trycker upp priserna och skapar obalans.

– 90 procent av hushållen i Stockholms län har i dag inte råd att köpa ett småhus. Bygger man inte tillräckligt av det människor vill ha så stiger priset. Vi på Trä- och Möbelföretagen står redo att hjälpa till, säger David Johnsson, vd på Trä- och Möbelföretagen.

Moderaternas ambition är att fler småhus ska byggas i regionen fram till 2060. I arbetet med den centrala regionplaneringen ska utgångspunkten vara hur människor vill bo, inte hur byråkraterna vill att människor bor. Det säger oppositionsregionrådet Kristoffer Tamsons (M).

– Vi har en hemläxa att göra, vi måste ställa om den regionala planeringen och påverka den nationella nivån vad gäller skatter och regelverk. Mindre av en sovjetisk traktorfabrik, mer av att folk ska kunna förverkliga sina drömmar, säger Kristoffer Tamsons till DN.

Läs hela artikeln i Dagens Nyheter