NYHET

Stockholm Furniture Fair storsatsar inför 2023

I samband med invigningen av Stockholm Design Week presenterades en rad stora nyheter inför möbelmässan 2023, däribland en ny grafisk identitet, en ny plattform för experimentell design och ett nytt skandinaviskt designpris. Dessutom presenterades nästa års Guest of Honour - som för första gången är svensk.

9 september 2022
Foto: Pressbild/Stockholm Design Week

När Stockholm Furniture Fair slog upp portarna den 6 februari möttes besökaren av en dynamisk mässa med en rad nya inslag. Ett av dem är Älvsjö gård, som visade upp experimentell design och design i begränsad upplaga. Gården ligger intill mässan och har anor från 1500-talet.

– Att kunna erbjuda en experimentell plattform intill vår traditionella möbelmässa gör oss helt unika och det är en del av vår strategi framåt. Vi tar nya grepp runt både på Stockholm Furniture Fair och Stockholm Design Week. Vissa saker kommer märkas direkt, medan andra implementeras mer långsiktigt, säger Hanna Nova Beatrice, projektchef för Stockholm Furniture Fair.

Under Stockholm Design Week presenterades även nästa års Guest of Honour och för första gången i mässans historia går hedersuppdraget till en svensk designstudio. Ända sedan starten har designstudion Front haft en tydlig vision och närmat sig design på ett konstnärligt och undersökande sätt, med ett helt eget formspråk. De ställde ut på Greenhouse i början av sin karriär och har idag en stark relation till både den svenska och internationella design- och gallerivärlden. Deras Guest of Honour-installation kommer att sätta tonen för Stockholm Furniture Fair 2023.

Under hösten introduceras en ny grafisk identitet av den välrenommerade designbyrån Stockholm Design Lab. Byrån grundades 1998 och har sedan dess skapat några av Sveriges mest ikoniska identiteter för bland annat flygbolaget SAS och Volvo Cars. Ung Svensk Form firar sitt kommande 25-årsjubileum genom att återvända till Stockholm Furniture Fair, med en central placering i Greenhouse – mässans område för oetablerade designer och designskolor. I februari 2023 lanseras även den nya utmärkelsen Scandinavian Design Award som Stockholm Furniture Fair stiftat tillsammans med It is Media och deras titlar Rum.

Efter en stor uppslutning från branschen under Stockholm Design Week i september återkom veckan på sina ordinarie datum parallellt med mässan i februari (7-11/2). Inramningen med en interaktiv app och ett mycket större engagemang i staden kommer att fortsätta framåt. Den officiella Stockholm Design Week-utställningen på NK under september är startskottet för ett nytt Stockholm Design Week med egna aktiveringar och en stor satsning på olika program för media och inköpare.

– Stockholm Design Week och Stockholm Furniture Fair är världens största mötesplats för skandinavisk design. Vi erbjuder en etablerad mässa med över 70 års erfarenhet, samtidigt som vi ansvarar för en snabbfotad designvecka i staden. Det är en stark kombination, säger Hanna Nova Beatrice, projektchef för Stockholm Furniture Fair.