NYHET - HÅLLBARHET & EVENT

TMF möter branschen på Byggmaterialdagen – hållbart byggande i fokus

Under tisdagen medverkade Trä- och Möbelföretagen, TMF, på Byggmaterialdagen i Stockholm. På plats och på scen deltog representanter från TMF för att diskutera byggmaterialens centrala roll för en långsiktig hållbar samhällsbyggnad.

29 november 2023
Byggmaterialdagen 2023
Cecilia Ask Engström, Chef Bransch & Näringspolitik TMF, presenterar rapporten "Hållbar renovering i miljonprogrammet". Foto: TMF

Byggmaterialdagen är en ny mötesplats för dialog och diskussion om hur branschen tillsammans kan bygga för framtiden. Temat för årets evenemang är innovation för hållbart byggande. 

Programmet inleddes av bostads- och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD), som belyste regeringens roll för  att stimulera bygg- och bostadsmarknaden. En viktig del är stimulanser för ökad hållbar renovering, vilket är en fråga somTMF driver, bland annat i form av den nyligen publcerade rapporten ”Hållbar renovering i miljonprogrammet”.

– Byggmaterialdagen är ett viktigt tillfälle för branschen att mötas – för insikter och inspiration i en allt tuffare tid. Många av våra företag är just nu hårt drabbade. Men kris föder också nya möjligheter. Sverige är i framkant när det kommer till klimatanpassningar, vilket är nyckeln till en hållbar framtid för bygg- och bostadssektorn, säger Cecilia Ask Engström, Chef Bransch & Näringspolitik på TMF, som var på plats för att presentera rapporten. 


Bostads- och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) inleder Byggmaterialdagen 2023. 

Kommande EU-regelverk är ett annat högaktuellt ämne som diskuterades under dagen. TMF:s hållbarhetschef Robin Ljungar medverkade i en paneldiskussion om vad de nya regelverken kommer att innebära för branschen och omställningen. 

– EU ska bli klimatneutralt till mitten av seklet, vilket ställer stora krav på byggandet. Vi måste bygga och renovera energi- och resurseffektivt. Dessutom ska industrin bli cirkulär. För att lyckas med detta har EU lagt fast The Green Deal med krav på både ecodesign och produktpass. Detta var självklara ämnen att diskutera under Byggmaterialdagen där branschen fick möta akademi, politik och myndigheter i mycket givande diskussioner, säger Robin Ljungar, hållbarhetschef på TMF.