NYHET - DÖRRAR & FÖNSTER, KÖK & BAD, TRÄGOLV & ÖKAD RENOVERING

Ny renoveringsrapport från TMF: Standardprodukter skapar 71 procent högre utsläpp

Den 22 november lanserade Trä- och Möbelföretagen (TMF) rapporten: "Hållbar renovering i miljonprogrammet" under ett livesänt webbinarium. Rapporten, som analyserades av branschexperter, pekar på behovet av att omvärdera och förändra affärsmodeller inom bygg- och inredningssektorn för att minska klimatavtrycket.

22 november 2023
Rapport, hållbar renovering
Foto: TMF

En central poäng i den färska rapporten är den omfattande klimatberäkningen utförd av konsultföretaget Tyréns på uppdrag av TMF. Resultaten visar att fastighetsägare som väljer standardprodukter vid renoveringar skapar 71 procent högre utsläpp jämfört med de som satsar på högkvalitativa inredningsprodukter med längre livslängd och lägre klimatpåverkan vid tillverkning.

För TMF kommer rapporten bli ett viktigt underlag i det näringspolitiska arbetet framöver, vilket framhölls av Cecilia Ask Engström, bransch- och näringspolitisk chef:

- Rapporten presenterar betydelsefulla resultat och vi strävar nu efter att sprida budskapet om vikten av hållbara renoveringar. I nästa fas planerar vi att inleda en konstruktiv dialog med relevanta politiker och beslutsfattare men det handlar även om att stärka samarbetet med parter som Allmännyttan, Boverket och fastighetsägare.

Under webbinariet presenterade Henrik Tufvesson, fastighetsmarknadsanalytiker från Tyréns konkreta rekommendationer till fastighetsägare som står inför renoveringsprojekt:

  • Utvärdera behoven.
  • Arbeta med cirkulära flöden.
  • Beräkna klimatpåverkan.
  • Ställ klimatkrav i upphandlingen.
  • Samverka för att nå klimatmålen.

Torgny Hellberg, vd på Modexa, ett av de medlemsföretag som ingått i referensgruppen i rapporten, betonade behovet av att agera annorlunda för att "rulla ut hållbarhetens röda matta". Han underströk att bostadsbolag, upphandlare och leverantörer måste omvärdera sina affärsmodeller och mötas i nya värderingar och synsätt för att skapa verklig förändring.

Daniel Kjellson, vd för H-Fönstret i Lysekil AB, ett annat referensföretag, menade att rapporten utgör en bra grund för TMF:s medlemsföretag att bygga vidare på inom sina respektive branschgrupper. Han påpekade att även om rapporten kan ses som smal inom vissa avseenden, är den bred inom bygg- och inredningsbranschen, där olika produktgrupper i en renovering har helt olika förutsättningar. 

Läs hela rapporten här

Läs populärversionen av rapporten här

Lansering av TMF:s rapport: ”Hållbar renovering i miljonprogrammet”