NYHET - TRÄDGÅRDSSTADEN & INSPIRATION

Klimat och människa i centrum i nya trädgårdsstaden

Hållbarhet är ett ledord för träindustriföretaget Derome som bygger och utvecklar trädgårdsstäder. Som i nya området Vallbyn i Fjärås där en blandning av boendeformer och gemensamhetsytor ska skapa inkludering och lägre klimatavtryck. – Vi vill vara en samhällsaktör inom byggnation, säger Örjan Jonsson, affärschef på Derome Bostad.

22 november 2023
Emma Tiger, influencer, boende i området.
Emma Tiger, influencer, boende i området. Foto: Tomas Ohlsson

Text: Sofia Zetterman

Glöm trånga, asfalterade höghusområden med små boendeytor och brist på grönska. En rapport som TMF tagit fram tillsammans med hållbarhetskonsulterna Anthesis, visar att urbana områden med varierande boendeformer och lägre bebyggelse, en trädgårdsstad, ger betydligt lägre klimatpåverkan än de traditionella kompakta bostadsområden med höga flerfamiljshus som byggts under många år.

Men en hållbar stadsutveckling ska också bidra till social och ekonomisk hållbarhet – kriterier som trädgårdsstaden uppfyller. I nya Vallbyn i Fjärås, sex kilometer utanför Kungsbacka, skapas nu 165 boenden av blandad typ – alla med stommar i trä – och gröna gemensamma ytor för umgänge och lek.

Örjan Jonsson, affärschef på Derome Bostad.
Trä är kärnan i hela Derome, det är hjärtat. Vi vill vara med och utveckla samhället och därför har vi varit med i stora miljöprojekt där vi testar nya sätt att bygga på. Vi vill vara en samhällsaktör inom byggnation,

 förklarar Örjan Jonsson, affärschef på Derome Bostad.

Byggjätten Derome äger hela processen från skog till färdigt hus, och förvaltar även lägenheter och lokaler via Derome Fastigheter. I Vallbyn kan man göra hela sin boendekarriär med bostäder från Derome. Här erbjuds hyresrätter, bostadsrätter, radhus, kedjehus, friliggande villor och 55+ bostäder – allt för att skapa mångfald och inkludering.

Deromes trädgårdsstad i Vallbyn, Fjärås.

Över lag vill svenska kommuner bygga fler småhus, eftersom sju av tio svenskar vill bo i eget hus. Därför är efterfrågan på de nybyggda bostäderna stor. Ett exempel på detta är 55+projektet Rosenhagen i området, där 20 av 21 hus sålt sen säljstarten i våras trots rådande lågkonjunktur.

– Det är en myt att nyproduktion är dyrare. En snittvilla här drar 6 000 kilowatt per år jämfört med 20 000 kilowatt i en snittvilla, man slipper underhåll och får billigare fastighetsskatt de första 15 åren. Småskalighet och trygghet är viktig för köparna, och det kan vi erbjuda, menar Örjan Jonsson och får medhåll av kollegan Lisa Nord Svahn, marknadschef på Derome:

Stark gemenskap i området

Det nya hemmet checkar i alla boxar; närhet till naturen och ett nyproducerat hus som inte kräver något underhåll passar perfekt för småbarnsfamiljen Tiger. Dessutom går det att skapa hela fem sovrum i huset, en nödvändighet för en stor familj.

– Här har vi naturen nära, men ändå ett samhälle med öppna förskolan, vårdcentral, apotek, tandläkare, restauranger, bageri, kafé och Naturum med soppluncher och aktiviteter för barnen, säger Emma Tiger, som är influencer och jobbar hemifrån, men också är hemma med familjens ettåring Oliver. 

Gemenskapen i det växande området är redan stark. I somras såg Emma knappt skymten av barnen som sprang runt i området med sina kompisar.

– Här behöver jag inte hitta på aktiviteter och playdates för barnen, det gör de själva. Och i augusti hade vi en stor kräftskiva med alla våra grannar, säger Emma Tiger.

Trädgårdsstaden som hållbart alternativ

En trädgårdsstad är ett mellanting mellan en tätbyggd stad med lite högre flerfamiljshus och renodlad småhusbebyggelse som villor, radhus och låga flerfamiljshus. Vilket bidrar till en hållbar stadsutveckling på alla plan – socialt, ekonomiskt och ekologiskt.

Trädgårdsstäder kännetecknas av en medelhög befolkningstäthet och har små torg med ett varierat utbud av service och tjänster i eller nära området. Här finns också privata trädgårdar och gator som är kantade med grönska. Områdena kan byggas med tillräcklig täthet så de kan integreras med urbana miljöer, kollektivtrafikförsörjning, fjärrvärme med mer.

Läs mer om TMF:s arbete för ett varierat byggande i allmänhet och fler trädgårdsstäder i synnerhet på tmf.se.

TMF och Trädgårdsstaden

Trädgårdsstaden i siffror
  • 38 % - Så mycket bättre är småhusområden per invånare ur ett hållbarhetsperspektiv, vilket bland annat beror på större inslag av trä och lägre inslag av betong och gips.

  • 123 % - Så mycket bättre per invånare är småhusområdena gällande ekosystemtjänster.
Derome

Derome är Sveriges största familjeägda träindustri med cirka 2 600 anställda. Derome har kontroll över hela värdekedjan – från skog till färdigt hus – och arbetar med såväl förädling av skog, produktion och försäljning av trä-, bygg- och industriprodukter, maskinuthyrning, bygglogistik som utveckling av bostäder och bostadsområden.

Snabbt och hållbart byggande

3 dagar - Så lång tid tar det för Derome att stomresa och ha ett tätt 6-våningshus med 24 lägenheter – både miljövänligt och ekonomiskt hållbart. Åtta månader senare är det klart för inflytt.