NYHET - EXPORT & INSPIRATION

Svenska Gärsnäs gör stolar till FN:s högkvarter

Möbeltillverkaren Gärsnäs har tilldelats det hedersfulla uppdraget att designa och tillverka stolar till ett av de viktigaste mötesrummen i FN:s högkvarter: Ecosoc-salen. Ordern omfattar 240 Zen New York delegatstolar, formgivna och utvecklade av Åke Axelsson: ”En stororder för oss”, säger delägare Dag Klockby till Dagens Industri.

19 september 2023
Gärsnäs
Foto: Gärsnäs

När FN-högkvarteret stod klart 1951 fanns det svenska inslag att skåda i byggnaden. Sven Markelius, en av funktionalismens huvudmän under 1920-talet, fick i uppdrag att inreda och gestalta ett av husets viktigaste mötesrum: Ecosoc-salen. Uppdraget att formge de hundratals stolar som skulle finnas i rummet gick till Elias Svedberg, ett av dåtidens stora namn inom svensk inredning. 

Svedborgsstolarna har tjänat salen väl i över 70 år – efter att de reparerats och klätts om. Men för några år sedan konstaterade man att de ursprungliga stolarna hade gjort sitt. Uppdraget att designa och tillverka nya stolar gick i stället till möbeltillverkaren Gärsnäs på uppdrag av Utrikesdepartementet. 

– Zen-stolarnas ryggar skapar en mjuk rörelse i rummet. UD:s ledord i projektet var just vänlig, generös och omfamnande, säger Lotta Cronsjö Gest, projektets inredningsarkitekt på UD.

Zen New York-stolarna är tillverkade på Gärsnäsfabriken i Skåne och är designade av nestorn inom svensk möbeldesign Åke Axelsson. Stolen är lättskött och underredet, sitsen och ryggen är lätta att demontera. Stolens ryggform påminner om Svedbergs originalstol och benen i ljus ask ekar av föregångaren. 

– Det är viktigt att ha en skandinavisk träkänsla i den nya stolen. Det handlar inte om att bara rita en ny stol, utan att samla och utveckla erfarenheter, säger Åke Axelsson.

Källa: Gärsnäs och Dagens Industri.

 

Om Gärsnäs

Gärsnäs grundades 1893 och köptes för 20 år sedan av designern Åke Axelsson och dottern Anna och maken Dag Klockby. Företaget har möblerat allt från ambassader och myndigheter till konserthus. En del av målet med att fördubbla omsättningen är att fokusera mer på privatmarknaden, därför kommer stolen Zen New York att tillverkas för denna målgrupp vid årsskiftet.