DEBATT - NÄRINGSPOLITIK, TRÄHUS, BOSTADSPOLITIK & EKONOMI

DEBATT: Småhusföretagen i appell till bostadsministern: “Angrip problemen vid roten”

Att få fart på bostadsbyggandet tar tid men har förutsättningar att lösa inte bara arbetslöshet utan även samhällsutmaningar som utanförskap och trygghet. Och bostadsminister Andreas Carlson måste gå från ord till handling och sjösätta det aviserade reformarbetet för ännu fler bostadsformer om han vill nå resultat som lyfter nyproduktionen. En bra start är sänkt moms på småhus, skriver åtta av TMF:s medlemsföretag i en debattartikel i Dagens Industri.

15 maj 2023
Trähus BraHus
Foto: BraHus

…..”Men man kan lära sig av historiens misstag. Regeringen har en möjlighet att åtminstone dämpa den orkan som är på väg. Problemet måste angripas vid roten och gynna bostadsbyggandet varifrån krisen fortplantar sig. Åtgärderna ska vara i linje med de långsiktiga bostadsbehoven. Bostadsministern har tydligt pekat ut att efter den långa perioden av fokus på små lägenheter i höghus, med särskilda stöd till fastighetsbolag som bygger hyreslägenheter, är det nu småhus, egna hem som behövs i stora delar av landet.  

Vd:arna för de åtta trähusföretagen föreslår en radikal reformagenda som normaliserar tillgången på byggbar mark, men även utnyttjar behovet av att utnyttja den lediga kapacitet som finns i byggbranschen: Och – de menar att krisen på bostadsmarknaden är så pass stor att det är motiverat med särskilda stöd, i det här fallet sänkt moms på sina egna hem.

”En momsreducering på 15 procentenheter avseende materialet med ett tak motsvarande 250´- 300´ kronor/egna hem (motsvarande det borttagna investeringsstödets nivåer för hyresbostäder) bidrar till att kompensera för de kraftiga prishöjningar som branschen genomlidit de senaste 2-3 åren samtidigt som det håller branschen flytande och gör verkstad av de bostadspolitiska reformer som bostadsministern utlovat. ”  

Vd:arna som signerat debattinlägget:
Joakim Henriksson, vd OBOS Sverige 
Andreas Gustafsson, vd Götenehus 
Kristina Hedlund, vd Bra Hus 
Stefan Holmberg, vd Svensk Husproduktion 
Kent Johansson, vd Älvsbyhus 
Gunnar Jönsson, vd Fiskarhedenvillan 
Peter Mossbrant, vd Derome Hus 
Frida Scherdén, vd Eksjöhus 

Läs hela debattinlägget