NYHET - EXPORT, HÅLLBARHET & INSPIRATION

Hållbara möbler till sin rätt i ikonisk byggnad

Den nya domstolen i Bendigo sätter människor och samhället i fokus, med en design som speglar den australiensiska stadens unika kulturarv. Det svenska möbelföretaget Karl Andersson & Söner har valts att vara en del av projektet.

18 april 2023
Domstolen Bendigo i Australien med möbler tillverkade av svenska Karl Andersson & Söner, och med konst av australiensiska Racquel Kerr. Foto: Matthew Walsh

För att skapa en rättvis, tillgänglig och effektiv domstol, samt stärka allmänhetens förtroende för rättsväsendet, har Wardle och möbelföretaget K5 Furniture skapat en människocentrerad byggnad som sätter människor och samhället i fokus. Den nya domstolsbyggnaden är gjord av en tegelbotten med övervåningar klädda i koppar och 90 procent av byggnadens ytor och material är lokalt anskaffade. 

Det svenska möbelföretaget Karl Andersson & Söner har levererat sin Kamón Dinner-soffa, designad av Moni Beuchel, att installeras i de offentliga väntrummen på tre våningar. Soffan är specialanpassad – både i längd och förankring i golvet – med armstöd mellan sofforna, stående med ryggen mot varandra. 

Möbelföretaget som har hållbarhet i blodet 

Karl Andersson & Söners affärsidé är i stort sett densamma som Karl Andersson formulerade 1898, med hållbarhet som kärnvärde. Ett ord som har genomsyrat företagets affärsidé i över 100 år, vilket betyder att de sparar resurser, är miljövänliga och producerar möbler som håller i flera decennier. Ett kärnvärde som passar domstolsprojektet väl. 

Domstolsbyggnaden är visuellt och kulturellt förankrad i Bendigos unika arv, kopplat till Dja Dja Wurrung, Bendigos traditionella ägare. Wardle Architects och landskapsarkitekterna ASPECT Studios har arbetat nära Djaara-representanter för att ge byggnaden en autentisk kulturell design. 

Byggnadens fasad har ett storskaligt konstverk av den lokala konstnären Racquel Kerr som är nästan nio meter hög och 15 meter bred och tillverkad av hamrad koppar. Konstverket föreställer Djaara Creation-figuren Bunjil – en svävande kilstjärtsörn – som övervakar lagar och människors uppförande i landet.