NYHET

Utrikeshandelsministern lovar bättre handelsförutsättningar

TMF fortsätter med traditionen att guida regeringen runt bland företagen på Stockholm Furniture Fair. I år var det dags för bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell att få en upplagd tur. Först höll ministern ett kortare anförande i Swedish Design Movements monter och därefter guidades han runt av en delegation från TMF med vd David Johnsson i spetsen. Det innebär besök hos medlemsföretag som Zilenzio, Blå Station, Kinnarps (bilden) och Gemla.

8 februari 2023
Utrikeshandelsminister Johan Forssell i Kinnarps  monter
Foto: Jann Lipka

- Glöm inte att design också handlar om affärsmöjligheter, jobbtillfällen och tillväxt, betonade Johan Forssell under sitt anförande.

- Den regering jag företräder ska göra vad vi kan för att underlätta för ett marknadstillträde - så att ni ska kunna fokusera på det ni kan - dvs hantverket och designen.

- Vi är väldigt glada över att få visa upp branschen, produkterna såväl som företagen, som i så stor utsträckning bidrar till både arbetstillfällen och tillväxt, säger David Johnsson.

Under rundvandringen diskuterades allt från exportförutsättningar, industriell produktion och EU-regler, där TMF:s representanter betonade att man gärna ser gemensamma krav för branschen, med särskilt fokus på en harmonisering inom EU.

- Här behövs krafttag för att företagen ska få ännu bättre, och, framför allt enklare exportförutsättningar, säger Cecilia Ask Engström, bransch- och näringspolitiks chef.

Gärsnäs stolar ska inreda FN
I samband med bistånds- och utrikeshandelsministern Johan Forssells besök på Stockholm Furniture Fair avtäckte han också den Gärsnäs-stol som i mångdubbel upplaga ska nyttjas av delegaterna i FN:s Ekonomiska och Sociala Råd i New York.
Formgivaren själv, drygt 90-årige legendaren Åke Axelsson, presenterade på plats sin skapelse och han lyfte i vanlig ordning helheten – hur stolen ska vara en del av rummet.
290 exemplar kommer att levereras senare i år.
Bakgrunden till att FN behöver nya möbler är att Sverige redan på 1950-talet fick i uppdrag att inreda den så kallade EcoSoc-salen i New York, där Ekonomiska och Sociala Rådet sammanträder. Tyvärr underhölls inte stolarna, som nu behöver ersättas. Valet föll på Gärsnäs efter en urvalsprocess som bl a involverat regeringskansliet, Svenska Institutet och Svensk Form.
Johan Forsell provsatt stolen och intygade att den "är väldigt bekväm att sitta i".