NYHET - NÄRINGSPOLITIK, PRODUKTION, BYGGANDE, TRÄHUS, EKONOMI & KONJUNKTUR

Försäljningen dyker för svenska hustillverkare - inte sålt ett hus sedan september

I två år blomstrade affärerna för svenska hustillverkare. Nu är branschen iskall. – Sedan första september har vi inte sålt ett enda hus till en privatperson, säger Fredrik Anheim, vd på Anebyhus.

29 november 2022
Foto: Anebyhusgruppen

Svenska Dagbladet har talat med tre av landets ledande hustillverkare och fått samstämmiga rapporter: halverade till obefintliga orderingångar, skyhöga byggkostnader och fortsatta flaskhalsar i leveranskedjorna.

– Jag får gå tillbaka till tidigt 90-tal för att hitta en situation som liknar den vi befinner oss i nu, säger Joakim Henriksson, vd på Obos Sverige, där Smålandsvillan och Myresjöhus ingår.

1991 byggdes 28 685 småhus i Sverige. Fyra år senare hade den siffran sjunkit till 3 762. 

– Jag har jobbat här i fyrtio år och aldrig upplevt något i närheten av detta — med kraftiga prisuppgångar och hög inflation. Jag kan inte komma på något att jämföra det med, för det är så extremt. Det var tuffa år på 90-talet, men det här är värst hittills, säger Kent Johansson, vd på Älvsbyhus.

På Älvsbyhus är det ännu inte tal om att minska personalstyrkan. Och trots varselsiffrorna är även Obos, precis som Älvsbyhus, säkra på att klara krisen.

På Anebyhus är tongångarna inte lika hoppfulla. I år levererar de 200 villor och radhus, nästa år ser den siffran ut att landa på 50. De har varslat en tredjedel av personalen.

– Sedan första september har vi inte sålt ett enda hus till en privatperson. Dessutom ser vi en stor osäkerhet i vår business-to-business-affär där kunder också börjat skjuta på ordrar, säger Fredrik Anheim, och tillägger att Anebyhus har långsiktiga ägare och hoppas kunna hålla ut tills marknaden vänder.

– Ur ett marknadsperspektiv är industrialiseringen av Norrbotten en ljusglimt. Den är inte konjunkturdriven utan behovsdriven. Utöver det är det svårt att se ljusglimtar just nu.

Källa: SvD