NYHET - PRISER & UTMÄRKELSER

En av de här tre blir Årets Träbyggare

Elsa Fahlén, Anders Carlsson eller Janina Östling? Under Trähusdagarna den 17-18 maj delar arrangörerna TMF, RISE och Smart Housing Småland för första gången ut det instiftade priset Årets Träbyggare – ett pris som ges till en person som bidrar till utvecklingen av träbyggandet, gärna delar med sig av sina erfarenheter till gagn för branschen, inspirerar andra till att medverka i utvecklingen samt agerar som en ambassadör för ett hållbart träbyggande.

12 maj 2022
En av de här tre blir Årets Träbyggare
Foto: TMF

Kort presentation av de tre nominerade:

Elsa Fahlén - innovationsledare för fossilfri och klimatneutral byggnation på lokalförvaltningen, Göteborgs Stad. Huvudansvarig för innovationsprocessen för förskolan Hoppet, ett unikt fossilfritt byggprojekt, samt den bredare omställning till fossilfri och klimatneutral byggnation på lokalförvaltningen. Hoppet vann priset som Årets Bygge i kategorin samhällsfastigheter 2022.

Anders Carlsson – har jobbat drygt 20 år med teknik och FoU-frågor för Derome och 2022 blev han koncernens hållbarhetschef. Anders har varit navet i flera av företagets innovationsprojekt såsom Need4Be och One Tonne Life och – nu senast - den fossilfria förskolan Hoppet (se ovan). Men Anders Carlsson är även en mångårig frontfigur när det gäller branschens olika utvecklingsfrågor.

Janina Östling – styrelseordförande och hållbarhetschef på IsoTimber, men också med ett brett engagemang för branschens gemensamma hållarbetsarbete - bl a i projektet Framtidens Design. IsoTimbers uppmärksammade stomsystem, som produceras på fabriken i Östersund, möjliggör en snabb, exakt och effektiv byggprocess med sina bärande och isolerande ytterväggar av trä och luft. Konstruktionen lämpar sig även för demontering och återbruk.

FAKTA ÅRETS TRÄBYGGARE: TMF, RISE och Smart Housing Småland har instiftat priset Årets Träbyggare, som delas ut första gången 2022. Prisutdelningen sker i samband med eventet Trähusdagarna.
Varje år nomineras tre personer av en nomineringskommitté som består av representanter från TMF, RISE och Smart Housing Småland.
De nominerade ska utmärkas av att:

  • de bidrar till utvecklingen av träbyggandet
  • de gärna delar med sig av sina erfarenheter till gagn för branschen
  • de inspirerar andra till att medverka i utvecklingen
  • de agerar som en ambassadör för ett hållbart träbyggande

Den som får priset Årets Träbyggare kan vara anställd på ett trähusföretag, forskningsorganisation, konsultföretag, leverantör till trähusbyggande, byggherreföretag med flera.