NYHET - PRISER & UTMÄRKELSER & MÖBLER

Möbelföretaget Nola vinnare i årets Swedish Design Awards

Den 31 maj korades vinnarna i årets upplaga av Design S – Swedish Design Awards. Vinsten i möbelkategorin tilldelades TMF-företaget Nola för träbänken Viaduct, designad av Anki Gneib och tillverkad i tvärlaminerat virke. Med och tävlade om möbelutmärkelsen var även stolen Max från Blå Station samt stolen Gemla Open från Gemla.

1 juni 2023
Bänken Viaduct, Nola.
Foto: Nola

– Man blir väldigt stolt. Framför allt för att vi knep första plats i den tuffa konkurrensen och genomgående höga nivån på bidrag. Det visar att vi på Nola fortsatt är ledande i att utveckla produkter för våra gemensamma miljöer – både vad gäller formgivning och materialval. Idag designar vi inte bara för en slutanvändare av produkten, utan också för samhälle och planet – vilka blir naturliga ingångsvärden i designbriefen. Och stort tack till Anki Gneib, en otroligt talangfull formgivare vi älskar att samarbeta med, säger Henrik Edlund, vd för Nola.  

I 40 år har utmärkelsen Design S hyllat svenska designaktörer för sina innovativa och hållbara lösningar samt förmåga att tolka samtidens behov. Nytt för i år är att hållbarhetsaspekten varit ett lika tungt vägande kriterium som det estetiska.

Så här lyder motiveringen för Nola och bänken Viaduct:

"Anki Gneibs enkla men samtidigt sofistikerade bänk av överskottsmaterial från byggelement i korslaminerat trä är svaret på hur vi kan skapa nya produkter av ratade material, lyder juryns motivering."

Årets tolv vinnare har utsetts av en branschbaserad jury och de presenterades och firades på kulturhuset Väven i Umeå den 31 maj. Läs mer om vinnarna här.

Årets Design S-statyett är designad av Doberman och producerad av RISE i samarbete med Raffaele Errichiello och Arkitekthögskolan vid Umeå universitet.

 

Om Design S – Swedish Design Awards

Design S är en av Sveriges främsta och bredaste designutmärkelse som innefattar alla designdiscipliner. Utmärkelsen riktar sig till professionella designer, formgivare, arkitekter, enskilda utövare, producenter och företag som arbetar med design och form i vid bemärkelse.