NYHET - PRISER & UTMÄRKELSER

Gar-Bo-dagen 2022: Trivselhus och Villa Zero bland årets vinnare

När Gar-Bo för tredje året i rad uppmärksammar initiativ som bidrar till en bättre kvalitet inom byggbranschen stod återigen Trivselhus som står som vinnare – i kategorin Årets Nollfelsaktör. Även 2019 fick hustillverkaren nämligen ta emot det prestigefyllda priset. Ett att annat TMF-företag – Fiskarhedenvillan – ingick i utmärkelsen Årets Branschsamarbete, för sitt framgångsrika arbete med projektet Villa Zero.

11 februari 2022
Garbodagen
Foto: TMF

På Gar-Bo-dagen 2022 som gick av stapeln den 10 februari delades följande utmärkelser ut:

  • Årets Nollfelsaktör: tilldelas det bolag som levererat flest hus som är helt utan anmärkning vid slutbesiktning
  • Årets Branschsamarbete: delas ut till aktörer som går ihop för att tillsammans tillföra något nytt och extra till branschen
  • Årets Initiativ: utnämns av Gar-Bos tekniska råd till initiativ som kommer ha stor betydelse för ökad kvalitet i byggbranschen

Se motivering och kommentarer nedan:

Årets Nollfelsaktör 2021 – Trivselhus
Motivering: Årets nollfelsaktör Trivselhus uppvisar både hållbarhetsfokus och förträfflighet genom sitt arbete att leverera hus med noll fel vid slutbesiktning. Detta under ett år när det varit svårare än tidigare – noll fel betyder för första gången faktiskt noll fel och året har dessutom kantats av material- och leveransproblematik i branschen. Att leverera nollfelsprodukter till sina kunder under dessa förutsättningar är en tydlig värdemätare. Genom sitt tydliga fokus och engagemang i hela företaget visar aktören åter igen på ett starkt kvalitetsarbete.

– Vi är oerhört stolta och glada över att vi återigen har fått detta pris säger Jonas Regnander, vd på Trivselhus. Det här året har krävt en laginsats utöver det vanliga för att nå målet att leverera hus av hög kvalitet. En eloge till våra medarbetare som varje dag gör sitt yttersta för vi ska lyckas och även till våra samarbetspartners och entreprenörer som har anammat vår utgångspunkt att kvalitet och kunden alltid ska stå i fokus.

Årets Branschsamarbete 2021 – Villa Zero
Motivering: Årets branschsamarbete 2021 tilldelas Fiskarhedenvillan AB, Struktur Byggteknik och Mondo Arkitekter för projektet Villa Zero. Projektet har präglats av framtidsanda med innovativa lösningar och hållbara materialval. Med en vision om att påverka och sprida lärandeprocessen i hela byggbranschen bygger aktörerna för en hållbar framtid med framåtanda, kunskapsutbyten och ett gemensamt mål om att bygga Sveriges första koldioxidneutrala småhus.

– Vårt samarbete har fungerat jättebra och det har varit en förutsättning. Utan samarbetet hade vi inte kunnat utveckla det som vi har gjort. Vi har lärt oss massor. Trots att vi kommer från olika företag med olika kunder så har vi kunnat samarbeta på ett jättebra sätt. Det har varit fantastiskt roligt, tycker Kristina Hansen, vd på Structor Byggteknik Dalarna.

– Villa Zero är en koldioxidneutral villa som byggts av nästintill enbart kvinnor. Projektets syfte har varit att testa nya material och metoder för att bygga på ett hållbart sätt, men också att lyfta jämställdheten i byggbranschen. Det har varit otroligt lärorikt och vi ser verkligen fram emot att ta med oss de här lärdomarna ut i vår vanliga produktion, säger Gunnar Jönsson, vd på Fiskarhedenvillan.

Årets initiativ 2021 – Byggmarknadskommissionen
Motivering: Årets initiativ tilldelas Byggmarknadskommissionen, som under Stefan Attefalls ordförandeskap tar ett samlat grepp om de problem som allt ifrån fusk till organiserad brottslighet ställer till med. Särskilt intressant är att man i Byggmarknadskommissionen fått till stånd ett bra samarbete mellan Byggföretagen och Byggnads, två parter som från olika perspektiv ser vikten av att agera kraftfullt och gemensamt. Det aktiva stödet från myndigheter som Skatteverket betyder också mycket för att Byggmarknadskommissionens arbete ska kunna ge konkreta resultat.

– Det är glädjande att bli uppmärksammad och uppskattad för det arbete vi har gjort. Arbetet har varit en unik samverkan mellan byggmarknadens alla aktörer och vi hoppas att våra förslag kommer tas vidare både av byggmarknaden samt av politik och myndigheter, säger Stefan Attefall, ordförande Byggmarknadskommissionen.

Årets Småhus
Även utmärkelsen Årets Småhus delas ut årligen, men detta sker vid eventet Småhusdagen som äger rum den 24 maj i år.

Om Gar-Bo-dagen
Gar-Bo-dagen är ett årligt återkommande event sedan 21 år tillbaka. Det arrangeras för personer med intresse för frågor gällande exempelvis nyproduktion av bostäder, bygg- och anläggning, fastighetsutveckling eller överlåtelser av bostäder. Gar-Bo-dagen har årliga teman och i år var temat Tech. De senaste två åren har Gar-Bo-dagen varit ett digitalt event.
Gar-Bo är Nordens ledande leverantör av byggrelaterade försäkringar och tjänster.
Utöver att dela ut utmärkelser på årets Gar-Bo-dag var dagen även fylld av gästande föreläsare från bland annat Allbright, Trä- och Möbelföretagen (TMF), Accigo, Skanska, IQ Samhällsbyggnad, PwC och Singula. Dagen avslutades med panelsamtal och prisutdelning.