NYHET - PRISER & UTMÄRKELSER

Monica Förster och Källemos bord Ettore bland vinnarna i ELLE Deco Design Awards 2021

Under upptakten av Stockholm Design Week hyllades formgivare och inspiratörer inom svensk design när ELLE Deco Design Awards 2021 delades ut. Bland vinnarna finns Källemos bord Ettore samt formgivaren Monica Förster. Och för Förster var det femte gången hon blev utsedd till Årets designer.

9 februari 2021
Monica Förster och Källemos bord Ettore bland vinnarna i ELLE Deco Design Awards 2021
Foto: Pressbild

ELLE Deco Design Awards arrangeras varje år i syfte att sammanfatta det gångna designåret och hylla ledande svenska formgivare och inspiratörer. Priskategorierna 2021 är: Årets designer, Årets stjärnskott, Årets inspiratör, Årets inredare, Årets hederspris, Årets destination, Årets blickfång, Årets möbel och Årets inredningsaccessoar.

- I år delar vi ut ELLE Deco Design Awards i nio kategorier som för oss sammanfattar designåret. Vi uppmärksammar personer som inspirerar och på olika sätt formar svensk design i dag. Och det känns extra viktigt med tanke på det mycket speciella år vi lämnar bakom oss, säger Katarina Matsson, ELLE Decorations editionschef och juryns ordförande.

Nytt för 2021 års upplaga av ELLE Deco Design Awards är ett exklusivt samarbete mellan ELLE Decoration och Nordiska Kompaniet i Stockholm, där en utställning visas 8-21 februari, med Stockholm Design Week som startskott. Utställningen genomförs givetvis under Corona-säkra förhållanden. Utställningen återfinns på varuhusets gatuplan, Hamngatan 18-20 i Stockholm. Vinnarna kommer även att presenteras genom en förlängning av utställningen i NK:s skyltfönster.

Här är alla vinnarna i Elle Deco Design Awards 2021

Årets designer: Monica Förster
Under ett år olikt alla andra visar Årets designer återigen vilken kraft hon är i designvärlden, i Sverige såväl som utomlands. Nyskapande i både små och storskaliga projekt fortsätter hon att utmana rådande designprocesser och skapar moderna klassiker - alltid med en lika säker som inbjudande formkänsla.

Årets möbel: Ettore av Åsa Jungnelius för Källemo
Ett hänförande bord, handmålat av formgivaren i ett material som fångar ljuset, lika fängslande som ett kalejdoskop. Årets möbel leker med geometriska former, som en blinkning till 80-talets designikon; en äkta inredningsjuvel som gärna får trona i eget majestät.

Årets stjärnskott: Siri Svedborg
Hennes design balanserar på gränsen till det omöjliga när hon utmanar både material och tradition. Årets stjärnskott tar svensk allmoge in i framtiden och visar att det enkla och funktionella varken behöver vara återhållsamt eller tråkigt. Sann snickarglädje som omedelbart fångar betraktaren, i nya former som plötsligt känns självklara.

Årets blickfång: Gustaf Westman
Designglädjen och lekfullheten i både färg och form hos Årets blickfång smittar av sig. Lika nytänkande när han förvandlar uttjänta strumpbyxor till stilrena bord som när han skapar nya affärsvägar online, har hans kurviga formspråk hittat hem hos flera av världens mest kräsna trendsättare och tagit våra sociala medie-flöden med storm.

Årets inredningsaccessoar: Drape av Sofia Tufvasson

Med djup kunskap och stor känsla för materialet lyckas keramikerns varsamma hand skapa rörelse och liv i Årets inredningsaccessoar. Som ett smycke på väggen, enkel men avancerad, hård men mjuk - och med formgivarens karakteristiskt böljande former som förtrollar.

Årets destination: Niehku Mountain Villa

Ett år präglat av introspektion har väckt vår längtan till naturen och Årets destination lever upp till sitt nordsamiska namn som betyder dröm. Ett hotell och en restaurang i Riksgränsen med en helt unik atmosfär och hög kvalitet, som bjuder in till lika delar avslappnad vila som spännande upplevelser i samklang med den storslagna omgivningen.

Årets inspiratör: Misschiefs av Paola Bjäringer

Hennes sällsynta driv, stora kontaktnät och jävlar anamma injicerar ny energi i den svenska designvärlden. Genom att samla tio banbrytande kvinnliga designer, verksamma i gränslandet mellan formgivning, hantverk och konst, visar Årets inspiratör både bredden och spetsen inom den svenska samtidsformgivningen. Allt med en rejäl dos punk!

Årets hederspris: Skultuna

I över 400 år har gedigna metallföremål skapats i fabriken vid Svartån. Genom noggrant utvalda samarbeten lyckas denna svenska designinstitution både förnya sig och nå långt utanför Sveriges gränser, samtidigt som den vårdar arv och kvalitet.

Årets inredare: Beata Heuman

Svensk inredningstradition möter London cool och magi uppstår! Med organiska former, naturliga material och oväntade färger och mönster skapar Årets inredare miljöer som väcker fantasin. Inbjudande, personligt och livsbejakande - ett vitaminpiller i form av inredningsdesign.