NYHET - PRISER & UTMÄRKELSER

Guldklubba till Deromes ordförande

Karl-Eric Andersson på Derome AB i Veddige utanför Varberg har tilldelats Guldklubban för förtjänstfullt ordförandeskap i klassen onoterade bolag. Guldklubban instiftades 2005 av revisions- och konsultföretaget Deloitte och den ideella föreningen StyrelseAkademien Sverige och är en årlig utmärkelse som uppmärksammar styrelseordföranden som gjort insatser utöver de vanliga.

9 december 2020
Karl Eric
Foto: Sören Karlsson

Text & bild: Sören Karlsson

Sedan Karl-Eric Andersson tog över ordförandeskapet 2017 har detta miljardbolag i tredje generationen fortsatt att utvecklas och växa med god lönsamhet. Derome är landets största familjeägda träindustri med bolag som täcker hela kedjan från skog till färdiga hus.

I juryns motivering heter det bland annat att Karl-Eric Andersson "varit drivande i utvecklingen av styrelsearbetet och ledande i arbetet att bredda styrelsens kompetens."

- Förutom styrelsens fyra representanter och tre arbetstagarledamöter finns nu även fyra externa styrelseledamöter. Styrelsearbetet håller hög kvalitet och mycket tid läggs på strategiska frågor samt på beslut om investeringar, säger juryn.

Man nämner att Karl-Eric Andersson "förkroppsligar koncernens kärnvärden – drivkraft, enkelhet, ansvarstagande och långsiktighet" och beskriver honom som "en mycket bra lyssnare och skicklig på att summera allas åsikter till förslag som kan fattas gemensamt av styrelsen".

2021 kan Derome fira sitt 75-årsjubileum. Allt startade som en liten bysåg. Idag är Derome AB koncernmoder för en grupp dotterbolag med verksamhet inom områdena timmer och sågverk, byggvaror och träteknik samt produktion av färdiga hus.