NYHET - PRISER & UTMÄRKELSER

Tarketts cirkulära satsning och Källemos glasbord bland vinnarna av Form Award 2020

Varje år delar tidningen Form ut pris i fem kategorier i samband med Stockholm Furniture & Light Fair. Bland pristagarna 2020 finns såväl välkända namn som nykomlingar där glaskonstnärens Åsa Jungnelius första möbel – för Källemo – också blev årets bästa. Dessutom prisas Tarketts installation Natural Bond – en cirkulär satsning på golv.

6 februari 2020
Stockholm Furniture & Lightfair
Foto: Gustav Kaiser

Juryn utgjordes i år av Forms chefredaktör Bo Madestrand, Svensk Forms VD Mats Widbom samt tidningens praktikant Hanna Schück.

Nedan följer vinnarna – inklusive motiveringar.
Läs mer på Forms webbplats, inklusive bilder

Årets Möbel: Ettore av Åsa Jungnelius
Motivering: Glaskonstnären Åsa Jungnelius första möbel är också årets bästa. Hennes magiskt skimrande bord med inbyggt kalejdoskop för Källemo är en uppenbar hyllning till postmodernismens förgrundsfigur Ettore Sottsass, men är samtidigt en logisk fortsättning på hennes eget konstnärskap. Briljant!

Årets Designer: Thomas Bernstrand & Stefan Borselius
Motivering: Efter det lyckade samarbetet med serien Bob för Blå Station har de två formgivarna Thomas Bernstrand och Stefan Borselius blivit alltmer eftertraktade som duo. I år visar de produkter såväl för Horreds som för Zero och Blå Station, där lillebror Bobby är ett lika näpet som formstarkt komplement till modulerna i Bob-serien. Det slår verkligen gnistor i mötet mellan dessa designrävar!

Årets Hållbarhetsprojekt: Natural Bond av Tarkett
Motivering: Den som är mycket stark måste också vara mycket hållbar. Med sin installation Natural Bond, elegant formgiven av kontoret Note, visar golvjätten Tarkett hur man kan skapa en mer hållbar framtid med hjälp av materialforskning. I deras nya vinylkollektion har den fossila råvaran bytts ut mot en biobaserad, enligt den så kallade massbalansprincipen. Materialet kan återvinnas och därmed återuppstå i form av nya golv i decennier framåt.

Årets Nykomling: Alexandra Friberg, Konstfack
Motivering: Under årets upplaga av Greenhouse stod Konstfack ut med en monter full av högklassig möbeldesign. Allra mest imponerades vi av Alexandra Fribergs fåtölj Braid, vars flätade läderrygg är lika skulptural som omslutande. Klassiskt hantverk möter formsäker design i en materialmässigt långlivad och hållbar stol. Det ger hopp inför framtiden!

Årets Belysning: w203 illumina av Ilse Crawford
Motivering: Med sin industriella look är Ilse Crawfords nya bordslampa för Wästberg en uppdatering av den klassiska bibliotekslampan. Den finns i olika material, men är som allra vackrast i glänsande koppar. Uppifrån ser den ut som en flygplansmotor, från sidan som en stiliserad svamp. En lysande nyhet från den brittiska designens gudmor.