Kickstart Sverige i fokus på TMF:s årsmöte
Byggkris, konjunkturläge och hur vi vänder trenden stod i centrum när TMF höll årsmöte i Näringslivets Hus i Stockholm. Under dagen medverkade bland andra bostadsminister Andreas Carlson (KD) och det tuffa läget diskuterades även i en företagarpanel där även Svenskt Näringslivs chefsekonom deltog.

Byggbranschen befinner sig i ett svårt läge – så vad kan regeringen göra? Med den frågan inledde bostadsminister Andreas Carlson sitt anförande. Han lyfte delar av det förenklingsarbete regeringen genomför, bland annat nya byggregler och en enklare bygglovsprocess, som han hoppas ska öka produktiviteten. ROT-avdraget får ett lyft i vårbudgeten för att öka renoveringstakten på kort sikt, medan egnahemskommissionären Stefan Attefall har i uppdrag att hitta mer långsiktiga lösningar på hur Sverige ska öka småhusbyggandet.
TMF:s näringspolitiska expert Simon Imner följde upp med en presentation av en ny rapport från WSP. Rapporten visar att den svenska bygg- och bostadsmarknaden är särskilt känslig för konjunktursvängningar jämfört med andra europeiska länder.
– Sverige har ett volatilt bostadsbyggande jämfört med andra OECD-länder, och det reagerar mer på kortsiktiga ekonomiska signaler än på faktiskt efterfrågan, förklarade Simon Imner.
Resultatet är att lågkonjunkturer ofta leder till tvärnit i bostadsbyggandet – och därmed en byggkris. Sårbarheten spiller över på resten av ekonomin. Enligt rapporten leder exempelvis 1 000 förlorade byggjobb i en stark byggregion som Småland till att upp till 700 jobb försvinner nationellt, när krisen sprider sig till bland annat arkitekt- och ingenjörsledet.
Dagens huvudtema – hur vi kickstarta byggandet – diskuterades därefter i ett panelsamtal lett av TMF:s kommunikationschef Alexandra Hernadi. I panelen medverkade Sara Berglund, vd för Pelly Group, Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige, Claes Axelsson, divisionschef på Elitfönster, samt Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt.
– Svenska hushåll är känsliga för ränteförändringar, eftersom många har bolån. Man lånar till bostaden och investerar i stället sparpengarna i fonder, vilket ger högre avkastning över tid. Volatilitet kommer vi alltid att ha – därför är penningpolitiken extra effektiv i Sverige. Problemet är att Riksbanken följer den europeiska centralbanken slaviskt, sade Sven-Olov Daunfeldt.
Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige och ordförande för TMF Trähus beskrev den tuffa verkligheten för många aktörer:
– Generellt har efterfrågan minskat med 60 procent, och vi har tvingats halvera personalstyrkan. Det är ett resultat av bristen på en långsiktig bostadspolitik som kan hantera både hög- och lågkonjunktur.
Krisen, som först slog mot småhusbyggarna, har nu spridit sig i hela byggkedjan. Claes Axelsson från Elitfönster och Sara Berglund från Pelly Group betonade behovet av regelförenklingar och pekade på osäkerheten som en central utmaning.
– Vi följer läget noga, bland annat när det gäller tullar. Men just nu lyser flitens lampa på Pelly Group i Nässjö. Vi backar för att ta sats. Framtiden kräver initiativ från politiken – från vår sida satsar vi på innovation och hållbarhet, sade Sara Berglund.