NYHET - ÅRSMÖTE & MÖBLER

”Vi måste få fler att våga mer” - Stolabs vd Martin Johansson invald i TMF:s styrelse

I samband med TMF:s årsmöte den 3 maj valdes Martin Johansson, mångårig vd i Stolab, in i TMF:s styrelse. Martin, som sitter med i TMF:s möbelstyrgrupp och har varit engagerad i många av TMF:s frågor genom åren, blickar gärna utanför den egna branschen i sin kommande styrelseroll.

4 maj 2023
Martin Johansson, vd på Stolab - invald i TMF:s styrese
Foto: Clement Morin

- Min förhoppning är att kunna bidra med kunskap om möbelmarknaden från ett konsumenthåll. Stolab har en stor del av sin försäljning mot just konsument och vi har jobbat med den marknaden i många år. Erfarenheten från den sidan, speciellt med den ökade globala konkurrensen, tar jag med mig in i styrelsen.

I en utmanande tid – ekonomiskt och omvärldsmässigt; vilken är den viktigaste frågan för trä- och möbelindustrin framöver?

- Vi måste få fler att våga mer. Vi är en industri med framtidsutsikter som är fantastiska. Fysiska produkter, som människor lever i eller med, och dessutom ofta tillverkat av ett material som växer i vår natur och som vi älskar att vara i. Om fler utvecklas och vågar ta nästa steg, så kommer vi som bransch att vinna på det.

Vilka är dina främsta tips till en företagare inom trä- och inredningsindustrin?

- Hitta inspiration inom och utanför branschen. Träffa kollegor, leverantörer och kunder - idéer och insikter kan dyka upp när man minst anar det.

Nämn något vi inte känner till om Martin Johansson.

- Jag tror att jag är 26 år gammal. Springer gärna, hellre långt och backigt än fort och platt. Och - läser fortfarande Text-TV, men numera i en app i telefonen.

Fakta - Martin Johansson
Titel: Vd på Stolab och ägare Stolab Möbel AB.
Ålder:  44
Bor: Reftele
Utbildning/karriär: Uppfödd på ett möbelindustrigolv i Smålandsstenar. Studier i Internationell ekonomi vid Jönköping International Business School (JIBS), och sedan ett par år som revisorsassistent på Deloitte i Göteborg. 2007 började Martin Johansson som säljare på Stolab, och ett år senare fick han chansen att bli vd. Sedan 2017 är han ensam ägare av Stolab Möbel AB.
Om Stolab: Stolab har tillverkat möbler på samma plats sedan 1907. I fabriken i Smålandsstenar kombineras hantverk med modern tillverkning där yrkesstolthet, kunskap och kärlek till det massiva träet är gemensamma nämnare. Att design, produktion och montering sker på samma plats möjliggör även höga krav på kvalitet och hållbarhet.
”Att göra rätt val från början är en förutsättning för att tillverka tidlösa möbler. Närmare bestämt att bara välja trä som har fått växa och utvecklas långsamt. Vi vill ge ett positivt bidrag snarare än en negativ påverkan, vilket inkluderar vår arbetsmiljö och våra tillverkningsanläggningar. Och viktigast av allt, det inkluderar möblerna vi gör här varje dag. Vi kallar vårt hållbarhetsarbete Reduce Reuse Restore.”

Stående fr v: Johan Magnusson, Robert Petersson, Malin Hedlund, Johan Jonsson och Frida Scherdén.
Sittande fr v: Jonas Hernborg, Claes Hansson, David Johnsson och Martin Johansson.
Henric Fransson saknas på bilden.

TMF:s styrelse 2023-2024:

TMF:s styrelse består av nio personer, exklusive TMF;s vd, kommande verksamhetsår där Marcus Westdahl, EFG European Furniture Group AB, avslutar sitt uppdrag, med parallellt inval av Martin Johansson, Stolab.

Med omval av Henric Fransson, Malin Hedlund och Robert Petersson samt det nämnda nyvalet ser därmed styrelsen ut på följande sätt 2023-2024:

Ordförande

  • Claes Hansson, Götenehus Group AB

Vice ordförande

  • Johan Jonsson, Drömtrappor AB

Ledamöter

  • Henric Fransson, Ballingslöv AB - omval
  • Malin Hedlund, Säters Snickerifabrik AB - omval
  • Jonas Hernborg, Elitfönster AB
  • Martin Johansson, Stolab Möbel AB - nyval
  • David Johnsson, Trä- och Möbelföretagen (TMF)
  • Johan Magnusson, Ab Gustaf Kähr
  • Robert Petersson, Kinnarps AB - omval
  • Frida Scherdén, Eksjöhus AB

Fotnot: Varje styrelseledamot väljs på två år, Om det inte står om-/nyval är ledamoten mitt uppe i sitt förordnande.