NYHET - NÄRINGSPOLITIK & BOSTADSPOLITIK

TMF:s vd David Johnsson: ”Varslen ökar i rask takt hos underleverantörer”

Omkring 2 000 personer har nu varslats om uppsägning hos landets småhustillverkare och deras underleverantörer. Bakgrunden är att kundernas intresse att köpa småhus svalnat på grund av ökad inflation och höjda räntor. Det säger TMF:s vd David Johnsson till Sveriges Radio Ekot.

12 juni 2023
David Johnsson
Foto: Juliana Fälldin

– Vi har fått nya och stora varsel både på golvsidan, fönster och dörrar samt kök och badrum. Vi är väldigt bekymrade och vi lägger en stor del av vår tid på att stötta företagen i de här processerna, säger David Johnsson, vd på Trä- och Möbelföretagen, TMF. 

Minskade orderingångar och stor osäkerhet bland köpare slår hårt mot flera led. Hittills har omkring 1 000 varsel om uppsägning lagts hos underleverantörer till hustillverkare.

– Varslen ökar i rask takt, framför allt hos underleverantörer och det är svårt att se en ljusning på kort sikt, avslutar David Johnsson.

Imorgon träffar TMF bostadsminister Andreas Carlson vid ett rundabordssamtal med flera berörda organisationer och företag för att diskutera de utmaningar som landets hustillverkare och deras underleverantörer står inför. TMF har sedan länge tryckt på för fler konkreta förslag efter den bostadsreform som bostadsministern aviserade efter att han tillträdde. Ett flertal förslag på hur man får i gång byggandet i allmänhet och småhusbyggandet i synnerhet kommer att lämnas över vid mötet.

Lyssna på hela inslaget i Sveriges Radio

Läs också ”TMF:s vd David Johnsson: ”Det är tvärstopp i småhusförsäljningen”