NYHET - NÄRINGSPOLITIK, BYGGANDE & BOSTADSPOLITIK

TMF i rundabordssamtal med bostadsministern: ”Hög tid att leverera och sätta in åtgärder för att få i gång byggandet”

I dag, tisdag 13 juni, träffar TMF:s vd David Johnsson bostadsminister Andreas Carlson (KD) vid ett rundabordssamtal tillsammans med flera berörda organisationer och företag för att diskutera krisen på byggfronten. TMF har sedan länge tryckt på för fler konkreta förslag på hur regeringen planerar att råda bot på bostadsbristen och vända den negativa utvecklingen. Nu är det hög tid att gå från ord till handling.

13 juni 2023
Andreas Carlson (KD), bostadsminister
Foto: Pressbild, regeringen.

– Vi träffar bostadsministern för att berätta om läget på bostadsmarknaden och de utmaningar som våra medlemsföretag står inför. Jag hoppas på ett konstruktivt möte med givande diskussioner och förslag på åtgärder framåt. Vi på TMF kommer bland annat att framföra ett flertal förslag på hur man får i gång byggandet i allmänhet och småhusbyggandet i synnerhet, säger David Johnsson, vd på Trä- och Möbelföretagen, TMF.

Bakgrunden är det tuffa ekonomiska läget med hög inflation, höga räntor och en kraftigt minskad efterfrågan på nyproduktion. Inbromsningen i byggsektorn riskerar att påverka hela samhället i än större utsträckning om inte gemensamma kraftsamlingar görs, och varsel förekommer sedan en längre tid i både småhusbranschen och dess underleverantörer. 

För att möta utmaningarna och vända utvecklingen vill TMF bland annat sänka trösklarna till ägt boende så att fler människor får möjligt att förverkliga sina boendedrömmar. Den nuvarande situationen kräver åtgärder som stimulerar såväl utbuds- som efterfrågesidan av bostadsmarknaden, därför vill TMF att det byggs mer av samtliga upplåtelseformer och bostadstyper.

– Passivitet från regeringen kan leda till stora bostadspolitiska problem i form av ökad bostadsbrist och negativa spridningseffekter i hela samhällsekonomin. Den bostadsreform som bostadsministern aviserade efter att han tillträdde behöver realiseras och det är dags att gå från ord till handling, säger David Johnsson.