NYHET - NÄRINGSPOLITIK, TRÄHUS, BOSTADSPOLITIK & EKONOMI

Bostadspolitiken i fokus i partiledardebatten

Bostadspolitiken och det krisande bostadsbyggande tog ovanligt stor plats i TV4:s partiledardebatt under tisdagskvällen. Bostadsminister Andreas Carlson (KD) fick det nya namnet ”Carlson med taket över huvudet”, Demirok talade om amorteringskrav och Moderaternas svikna vallöften, oppositionen lyfte ett återinfört investeringsstöd medan regeringen betonade enklare byggregler.

14 juni 2023
Mikrofon
Foto: Pixabay

Inlägg under kvällen:

”Vi går in i en djup byggkollaps. Precis nu när det sker tar regeringen bort det stöd som krävs för att bygga nya bostäder. Nu behöver vi gå in med ännu större stöd. Vi behöver använda statsbudgeten.”
Nooshi Dadgostar (V)

”Vi står inför den värsta bostadskrisen på decennier. Färska siffror från SCB visar att byggandet rasade med 50 procent i första kvartalet jämfört med samma period i fjol. Det är den lägsta nivån på tio år.”
Magdalena Andersson (S)

Hon menade att regeringen skär ned på det som skulle kunna öka byggandet:
- Nämligen de investeringsstöd som Nooshi Dadgostar pratar om. Det var ett vallöfte.

”Det ger även dem som inte föddes med silversked att varje månad betala sig in i sitt boende.”
Ebba Busch (KD) om ägarlägenheter och hyrköp som en lösning.

”Den som råkar ut för de här problemen är ju inte regeringen. Det är kvinnan som inte kan lämna en våldsam man, den unga kille och tjejen som tvingas bo kvar hemma och den trångbodda familjen. Det är grunden för stora sociala problem.”
Per Bolund (MP)

”Vad säger ni till de familjer som lyssnade på ditt vallöfte?”
Muharrem Demirok (C) pressade statsminister Ulf Kristersson (M) om ett pausat amorteringskrav, som Moderaterna gick till val på. I våras tillsatte regeringen en kommitté som ska analysera hur amorteringskravet har fungerat hittills och hur det skulle kunna förändras.

”Inflationen och räntorna har stuckit iväg. Det finns en risk här i att vara oförsiktig, som är mycket värre nu än för ett år sedan.”
Kontring från statsminister Ulf Kristersson (M) om varför amorteringskravet inte pausats.

”Inflationen var hög också när din finansminister stod i valrörelsen och sa att det där bara är att fixa. Så där är ju ytterligare ett vallöftesbrott från regeringen.”
Magdalena Andersson (S)

Frånvarande minister fick uppmärksamhet

Bostadsminister Andreas Carlson (KD) hamnade i fokus under TV4:s partiledardebatt - utan att vara med. Nooshi Dadgostar (V), som frågade sig om tittarna ens visste vem som var bostadsminister.

- Jag vet inte ens om alla av oss här vet vem bostadsministern är, sade Nooshi Dadgostar (V).

Vilket ledde till en kontring av näringsminister Ebba Busch (KD).

- Vi kan möta Nooshi Dadgostars lite osköna härskarteknik med att berätta att Sveriges bostadsminister heter Andreas Carlson. Ett bra minnesmärke är Karlsson på taket - Carlson med tak över huvudet för våra unga.