NYHET

”Vi kommer behöva vänja oss vid högre elpriser framöver”

Energipriserna har under den senaste tiden eskalerat och ligger stundtals på orimligt höga nivåer, något som drabbar många och inte minst företagen. Och det är ett faktum vi behöver vänja oss vid, berättade energiexperter som medverkade på TMF:s webbinarium.

27 februari 2023
Elnät
Foto: Pixabay

Den 24 februari bjöd TMF, Trä- och Möbelföretagen, in experter till studion för ett livesänt webbinarium som förklarade och besvarade frågan många nu ställer sig - vad behövs för att skapa en stabil och pålitlig energiförsörjning?

Miriam Münnich Vass, näringspolitisk expert inom klimat och energi på Teknikföretagen, blickade bakåt och berättade om orsakerna till de höga elpriserna. Rysslands stopp av gas till Europa har lett till att fler länder har behövt mer av Sveriges elproduktion samtidigt som flera svenska kärnkraftverk har haft problem med sina reaktorer. Allt detta sammantaget har lett till minskad elproduktion som allt fler ska dela på.

- Vi kommer behöva vänja oss vid högre elpriser framöver än för några år sedan, företagen bör också hushålla och vara mer aktiva genom att ha koll på utvecklingen både när det gäller elkostnader och de avtal man binder sig till.

Frågan om elstöd till företag var en av de saker som togs upp under webbinariet. I slutet av februari kom regeringens förslag som just nu är ute på remiss och innebär att från och med den 30 maj ska företag kunna börja söka det försenade elstödet hos Skatteverket.. I förslaget framgår det att totalt 29 miljarder planeras att betalas ut i stöd och som koncern har du möjlighet att få som mest 20 miljoner kronor.

Simon Imner, näringspolitisk expert på TMF, vad gör TMF för att påverka politiken?

- Vi har ett nära samarbete med Svenskt Näringsliv och Teknikföretagen för att med gemensam kraft kunna påverka politiken och därmed stärka medlemsföretagens röst i debatten. Utöver det fortsätter vi att trycka på för att säkra företagens produktion,både på kort och lång sikt,  säger  Simon Imner.

Se hela webbinariet och hör experternas lösningar på vad som behövs på både kort- och lång sikt för en fungerande elproduktion här:

Se TMF:s webbinarium