NYHET - NÄRINGSPOLITIK, AVTAL 2023, TRÄHUS, BOSTADSPOLITIK, EKONOMI & KONJUNKTUR

TMF:s vd om varselvågen: ”Det är i det närmaste nattsvart”

Färsk statistik visar att det rullar en varsel- och konkursvåg över Sverige, och flera branscher sticker ut. ”Det är i det närmaste nattsvart”, säger David Johnsson, vd på Trä- och Möbelföretagen, och syftar framför allt på husindustrin. Läs en längre kommentar i Tidningen Näringslivet.

3 januari 2023
Collage - Trivselhus-David Johnsson 1600900
Foto: Trivselhus/Juliana Fälldin

I december ökade varslen med 17 procent jämfört med motsvarande period för ett år sedan och under det senaste halvåret har konkurserna ökat med 22 procent, enligt statistik från UC, det högsta antalet på tio år. För helåret ökade konkurserna med 5 procent.

–Det som förvånar är bredden på konkurserna, som drabbar alla typer av branscher. Inom branscherna drabbar det också olika och även välskötta företag med god ekonomi kan gå en konkurs till mötes, säger Johanna Blomé, ekonom på UC, till TT.

Creditsafes vd Henrik Jacobsson bekräftar trenden:

–När vi summerar konkursåret 2022 befinner vi oss mitt i en konkursstorm. Prognosen är att konkurserna fortsätter öka under kommande år, säger han i en kommentar.

Varslen ökar bland småhustillverkare

David Johnsson är vd på Trä- och möbelföretagen, TMF, som är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bland annat småhustillverkare.

− Det är i det närmaste nattsvart, säger han om läget i hans bransch.

− Det är nästan en perfekt storm för närvarande. Höga räntor, hög inflation, höga energipriser, osäkerhet i omvärlden när det gäller krig och pandemi – det gör att alla som jobbar med konsumentnära produkter drabbas hårt. Folk har väldigt begränsat konsumtionsutrymme.

Är det inga som vill bygga privata villor just nu?
− Nej, man drar sig för att göra sitt livs största affär när man inte vet hur framtiden ser ut, säger David Johnsson.

Men det handlar inte bara om att människor väljer att avstå från att bygga hus. Redan nu märker TMF:s medlemsföretag av hur svenskarna generellt har dragit ner på att bygga om sina kök, lägga om golv, byta fönster och renovera badrum.

− Alla tecken pekar åt fel håll, säger David Johnsson.

Exakt hur många som har varslats bland småhustillverkarna och deras underleverantörer vet han inte, men det rör sig i runda slängar om runt 1 000 personer bara i de industrier som är medlemmar i TMF.

− Det är mellan fem och tio procent av de anställda i den sektorn.

Höga elpriser

84 procent av TMF:s medlemsföretag finns i elpriszon 3 och 4, där elpriserna har stigit som allra mest.

Vad betyder de ökande elpriserna för era medlemmar?
− De slår ju stenhårt naturligtvis. Dessutom skapar osäkerheten kring kompensation problem. Företagen kan inte planera.

− Energifrågan är jättestor för alla tillverkande industrier.

Och antalet konkurser kan öka snabbt till våren.

− Paradoxen är att företagen just nu har mycket att göra, men eftersom ledtiderna är långa ser de att efter Q1 och Q2 nästa år så kommer det minska ordentligt, säger han.

Byggbranschen är inte ovan vid upp- och nedgångar. Det som är exceptionellt nu är att det är så mycket som pekar åt fel håll samtidigt. Förutom allt annat pågår också störningar i leveranskedjor samtidigt som råvarupriserna ökar.

− Jag vet husföretag som har avbrutit redan ingångna avtal och kompenserat köparna med ganska mycket pengar för att de inte har haft råd att fullfölja leveranserna.

Förvånad över fackliga krav

TMF har växlat krav med sina fackliga motparter inför nästa års avtalsrörelse. Facken inom industrin kräver historiskt höga 4,4 procent i löneökningar plus en så kallad låglönesatsning för dem som tjänar minst.

Vad skulle fackens krav innebära för TMF:s företag om de blir verklighet?
− Det skulle slå väldigt hårt. Vi är ganska förvånade över att de i detta läge lägger de högsta yrkanden någonsin under industriavtalets historia.

− Men vi lever ju inte i en bubbla. Vi förstår ju mycket väl det enorma tryck som de fackliga företrädarna är utsatta för av sina medlemmar, som ju kommer att få uppleva reallönesänkningar. Men företagens betalningsförmåga har inte ökat, utan tvärtom.

Han understryker att om löneökningarna blir för höga kan det bidra till fler konkurser – vilket ju leder till att fler förlorar jobben.

− Det kan vara halmstrået som knäcker kamelens rygg.

Källa: Tidningen Näringslivet