NYHET - NÄRINGSPOLITIK, BYGGANDE, TRÄHUS, BOSTADSPOLITIK, EKONOMI & KONJUNKTUR

Fortsatt tufft för trähusbranschen

Det fortsätter varslas i trähusbranschen, något som både vd David Johnsson och TMF:s bostadspolitiska expert Gustaf Edgren beskriver i media. Men det finns hopp, bara inflationen och räntorna stabiliseras.

23 januari 2023
Villa Schelin från Willa Nordic - vinnaren av Årets Småhus 2021
Foto: Willa Nordic

Försäljningarna av småhus har mer än halverats och redan under hösten kom besked om flera varsel i branschen, något som tilltagit nu under vintermånaderna.

– Sista halvåret har varit nattsvart, ser vi ingen positiv utveckling till i sommar blir det ännu mörkare, säger Gustaf Edgren på Trä- och Möbelföretagen till Aftonbladet.

Utvecklingen beskrivs även i ATL, Lantbruket affärstidning av vd David Johnsson.

- Det är en perfekt storm med höga räntor, inflation, skenande energipriser, krig och allmän osäkerhet. Det är mycket samtidigt och lite som företagen själva kan påverka, säger David Johnsson till tidningen

Att 85 procent av TMF:s medlemsföretag ligger i prisområde 4, med de högsta elpriserna, gör inte situationen lättare. Men på längre sikt är David Johnsson ändå positiv:

- Vi tror att det blir ett hack i kurvan eftersom det finns en stor underliggande efterfrågan. Sverige har byggt för lite under lång tid, sju av tio svenskar vill bo i småhus och intresset för trä som byggmaterial ökar. När inflationen minskar och räntorna stabiliseras, vilket kan bli under året, kommer en vändning.