NYHET - NÄRINGSPOLITIK & EKONOMI

”Stor besvikelse bland våra företag” – TMF:s vd om uteblivna elstödet

”En stor besvikelse bland våra företag” kommenterar TMF:s vd David Johnsson den brist på besked om elstöd för företag som regeringen visade prov på under morgonens presskonferens.

30 november 2022
El - kraftledning
Foto: Mostphotos

Regeringen lämnade under onsdagsmorgonen en uppdatering kring det pågående arbetet med högkostnadsskyddet för el till drabbade hushåll och företag. Enligt energi- och näringsminister Ebba Busch sker de planerade utbetalningarna i två steg. Hushållen kan som tidigast förvänta sig den retroaktiva kompensationen för höga elpriser i februari 2023. Men för de drabbade företagen var dagens presskonferens ett icke-besked. Frågan behöver utredas ytterligare och man kan inte ge besked om när.

- Företagens oro kan inte hanteras så här lättvindigt, det är fullständigt oacceptabel. Trä- och möbelindustrin är mycket hårt pressad och nya varsel kommer dagligen, säger David Johnsson, vd på TMF, Trä- och Möbelföretagen.

84 procent av Trä- och Möbelföretagens medlemsföretag har verksamhet i elområde 3 och 4, och ovissheten inför framtiden har aldrig varit större. Regeringen kan inte länge lova runt men hålla tunt.

- Det är anmärkningsvärt att man inte lyckas ge besked till dem som skapar arbetstillfällen. Företagen har precis som privatpersoner tuffa tider med inflation, ökande råvarukostnader och allmän osäkerhet och då är icke-besked av den här sorten en klen tröst, menar David Johnsson.

Trä- och Möbelföretagens hållning är att statliga stöd med marknadspåverkan principiellt är något som bör undvikas. Marknadsinterventioner är inte riskfria och kan leda till icke avsedda bieffekter. Men precis som under pandemin är ekonomiska åtgärder av detta slag motiverade för att mildra stora strukturella effekter med än större negativ påverkan för samhällsekonomin.

 

Läs mer om vilka stöd som TMF vill se på plats