NYHET - NÄRINGSPOLITIK, AVTAL 2023 & EKONOMI

”Vi betraktar världen ur olika perspektiv”

Varken Trä- och Möbelföretagen eller Industriarbetsgivarnas tycker att Facken inom industrins lönekrav på 4,4 % är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv, säger David Johnsson, TMF:s vd till Dagens Arbete.

31 oktober 2022
David Johnsson
Foto: Juliana Fälldin

– Vi kan konstatera att vi betraktar världen ur olika perspektiv. Vi har EU:s sjätte högsta arbetslöshet och finansdepartementet har i dag haft presskonferens där de sagt att vi går in en lågkonjunktur 2023. I våra branscher har vi redan drabbats av flera hundra varsel.

TMF:s vd sätter bland annat frågetecken på om dagens annonserade lönekrav på 4,4 % är förenliga med Industriavtalets fokus på stärkt konkurrenskraft.

– Samtidigt förstår vi att facken är hårt pressade av sina medlemmar och LO-samordningen. Men det är ju inte så att företagen inte drabbas av den höga inflationen, att de inte drabbas av höga räntor och höjda elpriser. Betalningsutrymmet är begränsat.

Läs hela artikeln i Dagens Arbete.