NYHET

BRANSCHPROFILEN: Sölve Pettersson, Ramex

Han har arbetat på Ramex i 47 år, varav 36 år som vd. Hustrun Anita har jobbat här nästan lika länge. Det var hennes föräldrar Uno och Vera Pettersson som startade företaget 1962 med anslagstavlor till skolor som den helt dominerande produkten. ”Vi har många ben att stå på. Det gör oss mindre känsliga. Sjunker efterfrågan på ett område ökar den förhoppningsvis på ett annat", säger Sölwe Pettersson, vd på ab Ramex i Örsundsbro.

8 oktober 2021
BRANSCHPROFILEN: Sölve Pettersson, Ramex
Foto: Sören Karlsson

Text & foto: Sören Karlsson

Det geografiska läget mellan Enköping och Uppsala är en klar konkurrensfördel.

- Företaget är strategiskt placerat i Mälardalen. Alltfler beställare vill att vi ansvarar också för monteringen av produkterna. På det sättet blir det mer jobb, konstaterar Sölwe Pettersson.

Exponeringssystem är det ord som den mångårige vd:n använder för att sammanfatta vad Ramex sysslar med idag.

Lyssnar på kunderna

- Vi lyssnar på kunderna och gör vårt bästa för att tillgodose önskemålen. Företaget är i grund och botten ett snickeri som kompletterat råvaran trä med bland annat aluminium, glas och textil, säger han.

Nya stora projekt där Ramex har haft en central roll är tillverkning av inredningar till hörsalar. Det handlar exempelvis om 35 hörsalar till Stockholms universitet, 30 salar till Ångströmlaboratoriet i Uppsala och 11 hörsalar vid Mälardalens högskola i Eskilstuna. Ett annat projekt är inredningar till Uppsala stadshus.

Vaccineringsbås

I januari i år fick Ramex en mycket speciell beställning.

- Region Uppsala efterfrågade bås för all sin vaccinering mot covid-19. Vi stoppade annan produktion för att klara av att leverera den beställningen på två veckor. Övriga kunder hade stor förståelse för det. Vi gjorde ju en viktig samhällsinsats, säger Anita Pettersson.

Ett problem som Ramex stöter på i samband med upphandlingar är byråkratin.

- Ibland går det verkligen till överdrift. Det tar tid och det är kostsamt att leva upp till alla krav. Mycket borde kunna förenklas, menar Sölwe Pettersson.

Ramex står snart inför ett generationsskifte. Sönerna Tommy och Fredrik är beredda att ta över familjeföretaget.

Kompletterar varandra

- De kompletterar varandra väldigt bra. Tommy är produktionsriktad och Fredriks styrka är kundkontakter och försäljning. För att underlätta övergången kommer både jag och Anita att gå ned i arbetstid, förklarar Sölwe Pettersson.

Ramex omsätter cirka 20 miljoner och har 17 medarbetare. Den genomsnittliga anställningstiden är smått fantastiska 22 år.

- Det är väl ett bevis på att vi erbjuder en trygg arbetsplats, säger Sölwe Pettersson.