NYHET

Nytt stöd till företagen baserat på omställningstapp

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har presenterat ett förslag på stöd som baseras på hur mycket ett företag har tappat i omsättning under mars och april. Målet med stödet är att hjälpa företag genom den akuta krisen och att hjälpa företag som ställer om sin verksamhet.

30 april 2020
Kaffe
Foto: Pixabay

Tanken är att storleken på stödet baseras på hur mycket omsättningen minskat och kan variera mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta kostnader för mars och april 2020, exklusive lönekostnader.

Totalt kommer stödet att uppgå till 38 miljarder kronor och enligt Finansdepartementets beräkningar kan uppemot 180 000 företag komma att ha rätt till stödet, med ett föreslaget maxbelopp på 150 miljoner kronor per företag. Företaget måste ha haft en omsättning på minst 250 000 kronor under det senaste räkenskapsåret och ett omsättningstapp på minst 30 procent.

Regeringen kommer att överlämna förslaget i en extra ändringsbudget och arbetar för att det ska kunna träda i kraft den 1 juli 2020.