NYHET

Coronakrisen kyler ner högsäsongen för Wimab

Normalt har Sveriges ledande tillverkare av vikväggar sin högsäsong mellan maj och oktober. I år väntas denna period bli ganska nedkyld.

28 april 2020
John
Foto: Sören Karlsson

Text & bild: Sören Karlsson

- I jämförelse med många andra företag är vi lyckligt lottade under coronakrisen. Visst har efterfrågan sjunkit, men det går ändå att hålla igång produktionen, säger John Hedesand, som sedan tre år tillbaka är vd på Winab Vikväggar AB på Ekerö utanför Stockholm.

Men tillägger: 

- Produktionen kommer inte att nå den vanliga toppen,.

Winab är Nordens ledande tillverkare av vikväggar och blockväggar. Det handlar enkelt uttryckt om att på ett flexibelt, praktiskt och utseendemässigt tilltalande sätt dela en lokal i mindre utrymmen. Väggarna kan ha en höjd på upp till sex meter. För längden finns det egentligen inga begränsningar.

- Allt tillverkas mot order, förklarar John Hedesand.

Många användningsområden

Kunderna finns inom en rad olika områden. Många av väggarna används i skolor. Vårdinrättningar, äldreboenden, hotell, kontor, konferensanläggningar och mässlokaler är andra exempel.

Winab har ungefär 50 medarbetare och omsätter drygt 100 miljoner. Exporten svarar för cirka 75 procent av omsättningen. De nordiska grannländerna, England och Frankrike är de dominerande marknaderna, men man har kunder i en stor del av världen. Sedan 2014 ägs Winab av börsnoterade Indutrade.

Företaget startades i ett garage på Ekerö för mer än 40 år sedan. Idag har Winab en drygt 6 000 kvadratmeter stor produktionsanläggning. All tillverkning sker här. Adressen är fortfarande Ekerö.

Familjär stämning

- Det är svårt att hitta yrkesfolk för ett företag som befinner sig i gränslandet mellan snickeri och metallverkstad, men jag tror att den väldigt familjära stämningen är ett plus för oss, säger John Hedesand.

Han är väl medveten om att det geografiska läget på Ekerö ibland utgör ett hinder i rekryteringsarbetet. De allmänna kommunikationerna är inte mycket att skryta med. Då hjälper det inte att bara ett stenkast från Winab ha en rent fantastisk utsikt över Mälaren.

Är optimist

Coronakrisen verkar alltså ge en avmattning för företaget. Den högsäsong som man vid den här tiden på året brukar gå in i kommer sannolikt att bli ganska dämpad. Det hindrar inte John Hedesand från att vara optimist.

- Jag tror på en ljus framtid. Winab har haft en stadig tillväxt genom årens lopp. Den utvecklingen kommer att fortsätta även om det blir ett hack i kurvan. Vi är optimistiska, betonar John Hedesand.