NYHET

BRANSCHPROFILER: Maria Olofsson Karemyr/Tobias Strålman, Offecct

Det har gått exakt 30 år sedan Kurt Tingdal och Anders Englund startade Offecct AB i Tibro i norra Västergötland. Våren 2017 gick den norska möbelkoncernen Flokk in som ägare. Just nu håller Offecct på att ta ut riktningen mot framtiden. Maria Olofsson Karemyr med titeln Brand Manager och Tobias Strålman med Design Lead på sitt visitkort är nyckelpersoner i denna spännande process. Båda började på företaget i somras.

28 januari 2020
Offecct
Foto: Sören Karlsson

Text & foto: Sören Karlsson

Maria har en gedigen bakgrund från designvärlden, bland mycket annat som produktchef på Kosta Boda., medan Tobias är en erfaren industridesigner som närmast kommer från en tjänst som designchef på Asko.

Tänja på gränserna

- Våra produkter bidrar till att skapa mjukare mötesplatser för kreativa möten. Det handlar om att vara djärv, våga tänka i nya banor och att tänja på gränserna i produkt- och designutvecklingen, förklarar Maria Olofsson Karemyr.

I sortimentet hittar vi soffor, fåtöljer, stolar, rumsavdelare, akustikpaneler, pallar och ottomaner, produkter som utvecklas i nära samverkan mellan Offeccts internationella formgivare och hantverkare i Tibro.

Målgruppen är arkitekter. Just arkitekter spelar en viktig, ibland kanske till och med en avgörande roll, när Offecct säljer in sina idéer.

På ett tidigt stadium

- Det gäller att komma in på ett tidigt stadium så att arkitekten ritar in möblerna från första början. Genom att vi har vår produktion nära kan vi vara flexibla och erbjuda exakt de lösningar som efterfrågas. Som inredare i ett projekt kan man vara mycket kreativ och nå precis de uttryck man önskar, säger Tobias Strålman.

Möblerna från Offecct finns i en mängd olika sammanhang. I en foajé i en offentlig miljö, i en lobby på ett hotell och i ett väntrum är några exempel.

Företaget har ett 70-tal medarbetare och omsätter ungefär 150 miljoner. Exportandelen ligger på 60 procent. Köparna finns i över 50 länder.

- Här drar vi förstås nytta av den säljorganisation som Flokk har byggt upp, konstaterar Maria Olofsson Karemyr.

Miljötänkande

Miljötänkande i vid bemärkelse är en självklar del i framgångsreceptet.

- Vi sätter stort fokus på förnybara och återvunna material. Vi jobbar med nya projekt med material som annars skulle ses som avfall. Men för att lyckas måste det ligga i designen och i själva uppdraget till formgivaren. Det innebär också att få kunderna att godta att allt inte behöver se hundraprocentigt perfekt ut. Det finns en skönhet även i det, menar Tobias Strålman.

I miljöarbetet ingår också att på bästa sätt ta hand om möbler som tillverkades på Offecct för ganska många år sedan.

- Vi klär om gamla möbler och ger dem ett längre liv på det sättet. Det är hållbarhetstänkande i praktiken, betonar Maria Olofsson Karemyr och pekar på en vagn med uppstaplade fåtöljer från tidigt 90-tal, fåtöljer som nu väntar på renovering.

Hon efterlyser en större acceptans för att återvinning kostar och måste få kosta.

- Det är allmänt accepterat att betala lite mer för ekoproducerade grönsaker. Jag vill ha samma attityd när vi talar om möbler.

Mångåriga traditioner

Tibro har mångåriga traditioner när det gäller snickerier och möbeltillverkning. Fortfarande är det en dominerande bransch med många sysselsatta här i kommunen. För det mesta är det också lätt att hitta lämpliga underleverantörer i närområdet.

- Runt om i landet finns stora problem med kompetensförsörjning, men i Tibro klarar vi oss ganska bra. Det hantverksmässiga kunnandet är kvar liksom möbeltraditionerna, poängterar Tobias Strålman.

Granne med Offecct finns dessutom en eftertraktad YH-utbildning, bland annat inom området möbeltapetserare.

- Det passar oss mycket bra. Vi är optimistiska och räknar med att kunna hitta lämpliga medarbetare också i fortsättningen, säger Tobias Strålman.