Från Smålandsstenar till Tokyo

  • Företaget: Stolab
  • Ort/land: Tokyo, Japan
  • Produkt: Stolen Lilla Åland

Storyn:

2009 startar vi ett sortimentsråd på Stolab. En av deltagarna, Jacob Sahlqvist, i dag marknadschef på White, var under sin studietid på utbyte till Japan. Där jobbade han hos familjen Watanabe, som driver företaget Kitanosumai. Dottern i familjen - Yayoi Watanabe - har också varit i Sverige och studerat.

När Jacob börjar jobba med Stolab så inser han att pappa Watanabes favoritformigvare var Carl Malmsten och han ser till att vi får kontakt. Sedan den dagen har fabriken utanför Asahikawa, Hokkaido, varit en partner till Stolab och levererat Lilla Ålandsstolar till konsumenter i Japan. Företaget köper stolar där ryggen och sitsen är ihopsatt och monterar själva på benen (för att spara volym i frakten).

Den 6 september 2018 besökte vi dem senast i Japan. Natten innan besöket inträffade en ordentlig jordbävning på Hokkaido och ström och vatten försvann. Men, man ställer väl inte in? Man ställer om. Alla arbetarna skickades hem men Martin (Johansson, Stolabs vd) från Sverige fick audiens, och det blev kanske den bästa dagen på den resan.

Länder/marknader som Stolab exporterar till:

  • Cirka 20 stycken etablerade seriösa samarbeten med 20 länder. De viktigaste marknaderna är Australien, Norge, Japan, Storbritannien, Österrike, Finland, Schweiz, Danmark, Holland och Belgien.
  • Övriga: Polen, Tyskland, Frankrike, Spanien, Portugal, Italien, Grekland, Irland, USA, Sydkorea och Island.

Stolabs webbplats

Paragraf

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll

  • Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
  • Ta de lav branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen
Glömt lösenord?
Felaktiga inloggningsuppgifter
Du loggas in