NYHET - EU, DÖRRAR & FÖNSTER, TRÄHUS & ENERGI

Ambitiösa mål i nytt energiprestandadirektiv kommer gynna energibesparande produkter som dörrar och fönster

Förhandlingarna om ett reviderat EU-direktiv för energiprestanda i byggnader har pågått under större delen av 2023 och i veckan avslutades förhandlingarna. De ambitiösa målen – inte minst angående minskad energiförbrukning - 16 procent till 2030 för det byggda beståndet av bostadshus – kommer få stor påverkan på efterfrågan av energibesparande produkter enligt Anders Rosenkilde, TMF:s tekniske chef.

14 december 2023
Green-Claims - liggande puff
Foto: TMF

I huvudsak har man kommit överens om följande i energisparardirektivet:

  • Det byggda beståndet av bostadshus ska i genomsnitt minska sin energiförbrukning med 16 procent till 2030 och med 20-22 procent till 2035.
  • Minst 55 procent av energiminskningen ska ske bland de sämsta byggnaderna genom renovering.
  • De 16 % sämsta lokalerna ska renoveras till 2030 och de 26 procent sämsta till 2033 enligt Minimum Energy Performance Standard.

- Sammantaget behöver renoveringstakten öka väsentligt om målen ska nås och därmed ökar efterfrågan på energisparande produkter som fönster, dörrar, solceller, värmesystem, isolering, säger Anders Rosenkilde, teknisk chef på TMF, i en kommentar.

- Detta är glädjande nyheter för TMF:s dörr – och fönsterföretag.

I och med direktivet är också det hot om tuffa, obligatoriska EU-energikrav på svenska småhus och fastigheter avvärjt– ett förslag som kritiserats under processens gång, och som skulle kunnat kosta ägarna hundratusentals kronor. I stället blir det nu alltså upp till enskilda länder att ta fram handlingsplaner för hur bostadssektorn ska minska förbrukningen av energi och uppnå energibesparingsmålen – med målen ovan.

I övrigt angående energiprestandadirektivet:

  • Medlemsstaterna har möjlighet att undanta vissa kategorier av byggnader såsom exempelvis historiska byggnader och fritidshus
  • Krav på utökad ladd-infrastruktur vid byggnader
  • Mer plats för parkering av cyklar
  • Nya byggnader ska vara förberedda för installation av solceller eller solvärme på taken
  • Energikraven för nya byggnader ska vara enligt Zero-emission vilket i slutändan tas fram nationellt för att vara kostnadsoptimalt utifrån fastighets- och samhällsnivå.

Nästa steg är att EU-parlamentet och EU-rådet godkänner det reviderade EU-direktivet och att det publiceras.