NYHET - BYGGANDE, TRÄHUS & BOSTADSPOLITIK

TMF på DI Debatt: ”Byggkrisen en kris för hela samhället”

Bostadsbyggandet tvärnitar. Ökade materialkostnader, stigande räntor och svagare hushållsekonomier skapare en perfekt storm. Nu måste regeringen gripa in så att inte bostadsbrist och arbetslöshet förvärras ytterligare. Det skriver Trä- och Möbelföretagen tillsammans med Byggföretagen på DI Debatt.

7 september 2023
Byggande
Foto: Pixabay

Det var ingen nyhet för byggsektorn att en fortsatt ekonomisk vinter väntar. Byggindustriernas medlemsföretag har tvingats uthärda frosten betydligt längre. Nyproduktionen av bostäder har mer än halverats på två år, samtidigt som bostadsbristen växer, fler anställda i våra branscher varslas och konkurserna börjar närma sig 90-talsnivåer.  

Ändå lyser politiska insatser med sin frånvaro. Inför höstens budgetförhandlingar syns inga tecken på töväder för byggindustrinoch TMF och Byggföretagen kräver därför kraftfulla åtgärder med reformer i budgeten för 2024 – både på kort och lång sikt.

Det handlar bland annat om fler incitament för både privata och offentliga aktörer att bygga fler bostäder. Detta uppnås främst genom skattelättnader för investeringar i bostadsutveckling och krafttag för att smörja de byråkratiska processer som ofta försenar byggprojekt. Regeringen måste också sänka trösklarna till ägt boende genom att gå vidare med förslag som startlån för förstagångsköpare och att slopa det skärpta amorteringskravet.  

Vidare kräver TMF och Byggföretagen att regeringen stimulerar efterfrågan genom att utöka och utvidga ROT-avdraget. Därtill behövs tillfälliga eller permanenta sänkningar av så kallade flyttskatter som kan öka rörligheten i det befintliga beståndet.  

Läs hela debattinlägget på DI Debatt