NYHET - BOSTADSPOLITIK

Genomslag för TMF i regeringens budget

Regeringen vill ge en bonus till kommuner som ska omvandla kontorslokaler till bostäder samt skapa ekonomiska incitament för kommuner att planlägga byggandet av småhus. TMF har länge drivit frågan om ökat bostadsbyggande och är stolta över påverkansgenomslaget. Nu hoppas TMF:s bostadspolitiske expert på fler reformer för en ny egnahemsrörelse.

11 september 2023
collage-bostadspolitik
Foto: Juliana Fälldin

– Det är oerhört glädjande att regeringen hörsammat TMF:s ihärdiga påverkansarbete för att få på plats ett främjande av bostadsbyggande med fokus på småhus, säger David Johnsson, vd på Trä- och Möbelföretagen, TMF, som senast i förra veckan tillsammans med Byggföretagen lyfte behovet i en debattartikel i Dagens Industri.

Taket för rut- och rotavdragen kommer även att höjas från 50 000 kronor till 75 000 kronor under nästa år, meddelade finansminister Elisabeth Svantesson (M) flankerad av infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD). Syftet med regeringens budgetsatsning, som presenteras i sin helhet 20 september, är att främja bostadsbyggande i en tid när byggprojekten minskat dramatiskt.

– Det här är även positivt för byggmaterialleverantörerna och i sin tur positiva besked för klimatet, här finns energieffektivisering att göra som bland annat gynnar golv-, dörr och fönstertillverkare, fortsätter David Johnsson.

TMF:s bostadspolitiske talesperson Gustaf Edgren är också nöjd och vädrar morgonluft inför framtiden.

– Det gläder mig att regeringen tagit till sig av TMF:s konkreta förslag för att få till en ökad villa och radhusbebyggelse. Vi ser gärna att regeringen också kompletterar detta med att ge Boverket i uppdrag att ta fram vägledningar som på lång sikt säkerställer ett ökat småhusbyggande och hur till exempel en ny egnahemsrörelse kan utformas säger Gustaf Edgren, bostadspolitisk talesperson på TMF.