DEBATT - BYGGANDE & BOSTADSPOLITIK

TMF fortsätter driva påverkansarbete i sommartorkan: Nya regler för arbetskraftsinvandring och bostadspolitik i fokus

Även om viss sommarstiltje märks i både media och bland företagarsverige fortsätter TMF att hålla fanan högt både vad gäller påverkansarbete och utrymme i spalterna. Nya regler för arbetskraftsinvandring och behovet av ett rejält omtag i bostadspolitiken har stått i fokus och arbetet med att synliggöra företagens utmaningar fortsätter.

2 augusti 2023
Debattinlägg
Foto: kb, sk, gd

Sverige har sedan länge ett extremt och internationellt avvikande fokus på att bygga små bostäder i stora hus. Många kommunpolitiker uppger att de vill prioritera byggandet av fler småhus. Ändå väljer man ofta att bygga på höjden istället för att satsa på småhus, trots att sju av tio helst bor i ett eget hus. Det visar en undersökning från Trä- och Möbelföretagen, TMF, som vill se en uppdaterad egnahemsrörelse.

– Bostadsfrågan har alltid varit viktig för oss på TMF, men krisen vi står mitt uppe i har gett oss anledning att öka takten, både för en helomvändning som stundtals aviserats från bostadsministern, men också för mer akuta insatser som en följd av bostadskrisen. Vi hade många bra samtal om detta i Almedalen med både politik och näringsliv där vi även anordnade ett seminarium på temat och jag ser fram emot fortsatta diskussioner i höst. Ett sätt att hålla liv i frågan är just lokaltidningarnas debattsidor, säger David Johnsson, vd TMF.

Hela TMF:s seminarium från Almedalen kan du se här.

Ytterligare en fråga som präglat sommarens debatt- och ledarsidor är inskränkningarna i arbetskraftsinvandringen som ser ut att bli mycket problematisk för flera av TMF:s medlemsföretag.

– Vi ser återkommande i våra medlemsundersökningar att kompetensförsörjning ständigt är en utmaning för våra medlemsföretag. Att då inskränka det regelverk som är underlättat för att hitta personal är oerhört tråkigt och inte den positiva utveckling som svenska företag behöver, säger David Johnsson som menar att utöver att regeringens förslag att införa en inkomstgräns i nivå med medianlönen för medarbetare utanför EU är ett direkt ingrepp i den svenska lönebildningsmodellen, kommer även industrins internationella konkurrenskraft att påverkas negativt.

Vilken roll spelar möten med politiker och medial närvaro för TMF:s medlemsföretag?

– En avgörande roll för all opinionsbildning när man vill medverka till förändring, både på kort och lång sikt. Vi har sedan en tid tillbaka gjort en satsning på att synas mer medialt, både proaktivt och reaktivt genom att både ta plats i debatten i mer allmänna näringslivsfrågor som energi- och finanspolitik, såväl som de frågor som berör oss direkt. Ökad synlighet gör oss mer relevanta för politiken, både på riksnivå såväl som kommunal och regional nivå, säger Alexandra Hernadi, kommunikationschef TMF.

Läs bland annat debattinläggen här:

Kristianstadsbladet: ”Dags för Skånes politiker att gå från ord till handling”

Söderhamnskuriren: ”Nytt regelverk för arbetskraftsinvandring hotar svensk industri”

Gefle Dagblad: Dags för Gävleborgs politiker att gå från ord till handling”