NYHET - CERTIFIERING & HÅLLBARHET

Inledd dialog för att lösa FSC-certifiering i Polen

Som TMF skrev i slutet av april har sammanlagt sex s k Regional Directorates of State Forests (RDSF:s) i Polen valt att avbryta FSC-certifieringen i sina respektive regioner. Detta motsvarar en total areal om cirka 2 miljoner hektar, och en åtgärd som vållar problem för många europeiska företag inom träbearbetande industri - och därmed även TMF-företag. Den 30 juni träffades dock FSC och Generaldirektoratet för statliga skogar i Polen i ett inledande möte för att diskutera licenser och revidering av standarder och därmed komma vidare i frågan.

10 juli 2023
Skog i Polen.
Foto: Pixabay

Mötet mellan FSC och företrädare för Generaldirektoratet för statliga skogar i Polen (the General Directorate of State Forests in Poland) fokuserade framför allt på licensavtalet och revideringen av standarden för ansvarsfull skogsförvaltning.
FSC-delegationen, med Kim Carstensen som internationell generalsekreterare samt andra experter och representanter från FSC Polen, förklarade licensavtalets klausuler för Generaldirektoratet och man gjorde vissa framsteg inom flera områden. Båda parter kom även överens om vilka nästa steg som behöver tas för att nå en överenskommelse.

Angående revideringen av standarden presenterade FSC status för processen och en tidsplan för nästa steg. Representanter från Generaldirektoratet visade intresse för det senaste utkastet till nationell standard som skickats in till FSC International för formell utvärdering.

Nu närmast planeras för ett webbinarium i augusti, där man kommer att presentera resultaten från de senaste offentliga samråden samt följa upp utkastet för den nationella standarden.

Polen är en av de viktigaste leverantörerna av FSC-certifierade produkter, dels som ett land där många har outsourcad produktion, dels som leverantör av både träråvara och mer förädlade komponenter. Polens roll har dessutom accentuerats efter Ukrainakriget på grund av sanktioner mot produkter från Vitryssland och Ryssland.

Enligt uppgift kommer inte PEFC att beröras.

TMF samverkar just nu med bland annat EFIC, EPF och CEI-BOIS för att samla in underlag kring regionernas beslut och för att uppskatta omfattningen och konsekvenserna.

Läs även

Status of forest management certification in Poland | fsc.org
Avbruten FSC-certifiering i Polen – vilket påverkar TMF-företag