DEBATT - TRÄHUS & BOSTADSPOLITIK

”Dags för Gävleborgs politiker att gå från ord till handling”

Många kommunpolitiker uppger att de vill prioritera byggandet av fler småhus. Ändå väljer man ofta att bygga på höjden i stället för att satsa på småhus, trots att sju av tio i vårt land helst bor i ett eget hus. Det visar en undersökning från Trä- och Möbelföretagen, TMF, som vill se en uppdaterad egnahemsrörelse. Läs debattinlägg från TMF:s vd David Johnsson respektive bostadspolitiske expert Gustaf Edgren i Gefle Dagblad.

10 juli 2023
Politik för ett ökat småhusbyggande
Foto: TMF

”Sverige har sedan länge ett extremt och internationellt avvikande fokus på att bygga små bostäder i stora hus. SCB rapporterade nyligen att nyproduktionen av lägenheter är 300 procent högre än byggandet av småhus.

Samtidigt har tillverkningen av småhus under de senaste 20 åren varit det lägsta på ett sekel. Det säger sig självt att Sverige måste normalisera bostadsbyggandets inriktning och få en rimlig ökning av bostäder som hushållen föredrar. Men det handlar också om att ta ansvar för en hållbar utveckling. En analys från TMF pekar på att småhusområden halverar koldioxidutsläppen per invånare i jämförelse med traditionell höghusbebyggelse, bland annat genom större inslag av trä och mindre förbrukning av gips, betong och stål.”

Läs hela debattinlägget på gd.se.

Läs även om mer om TMF:s bostadspolitiska program