NYHET - NÄRINGSPOLITIK, BYGGANDE & BOSTADSPOLITIK

TMF:s vd efter rundabordssamtal med bostadsministern: ”Positiva samtal”

Ett trettiotal byggrelaterade organisationer och företag träffade idag bostadsminister Andreas Carlson (KD) för att förmedla sina bilder av hur den vikande konjunkturen och krisande svenska bostadssituationen påverkar branschen. ”Vi var rörande överens om att mark- och finansieringsfrågorna måste åtgärdas”, säger David Johnsson, vd på TMF.

13 juni 2023
Rundabordssamtal
Foto: TMF

Bostadsministern hade samlat branschföreträdare och företag till ett rundabordssamtal mot bakgrund av den senaste tidens varsel och tvärstopp i byggandet – däribland TMF:s vd David Johnsson som återkommande lyft småhusföretagen och dess underleverantörers utmaningar ända sedan konjunkturen började vika i höstas.

– Det var positiva samtal där vi delade samma bild av vad som behöver göras, även om utgångspunkterna såklart är lite olika. För vår del lyfte vi tillgången på mark i kommunerna och finansieringsfrågan som centrala för att få i gång byggandet, och där var vi rörande överens, säger David Johnsson.

Vilka åtgärder är viktigast?

– TMF vill att det byggs mer av samtliga upplåtelseformer och bostadstyper. Den nuvarande situationen kräver åtgärder som stimulerar såväl utbuds- som efterfrågesidan av bostadsmarknaden och passivitet från regeringen kan leda till stora bostadspolitiska problem i form av ökad bostadsbrist och negativa spridningseffekter i hela samhällsekonomin. Så kan vi inte ha det, säger David Johnsson.

Bland förslagen från TMF finns att sätta ökad press på kommunerna – bland annat genom att ge Boverket i uppdrag att ta fram vägledningar till kommunerna hur de kan öka byggandet av småhus, stimulera efterfrågan genom att utöka och utvidga ROT-avdraget samt tillfälliga eller permanenta sänkningar av så kallade flyttskatter som kan stimulera efterfrågan på nyproduktion. Det handlar bland annat om stämpelskatten, lagfartsavgifter och pantbrevsavgifter. 

Ytterligare förslag som TMF lyfte fram är startlån för förstagångsköpare, att slopa det skärpta amorteringskravet samt att ta fram åtgärder för att stimulera en hög renoveringstakt med hållbara produkter i det befintliga bostadsbeståndet.