DEBATT - BOSTADSPOLITIK

”Småhussatsning nödvändigt för att motverka fallet i bostadsbyggandet”

Långa ledtider, orimliga överklagande och höga kostnader kan inte längre tillåtas att hindra en hållbar stadsplanering. Det är dags för regeringen att satsa på småhus i stället för fler trånga hem på höjden. Det skriver TMF:s David Johnsson och Gustaf Edgren i en debattartikel i Altinget.

27 juni 2023
Bostadskris
Foto: Altinget

Sverige befinner sig i en sällan skådad bostadskris med ett ränte- och inflationsläge som politiken står handfallen inför. Men utöver att ta tag i den akuta situationen för att få fart på byggandet, måste regeringen också hantera den mer långsiktiga bostadspolitiken – hållbar bostadsutveckling som möter efterfrågan på eget ägande.

Enligt siffror från SCB utgör småhus knappt 20 procent av det totala byggandet. Trots skenande priser och ökad efterfrågan på många håll har det totala byggandet av småhus de senaste 20 åren varit det lägsta på 100 år. En småhussatsning för att motverka fallet i bostadsbyggandet skulle rädda många jobb och bidra till att stabilisera svensk ekonomi och det är således häpnadsväckande att fokus under lång tid varit på hyres- och bostadsrätter i flerfamiljshus i stället för att prioritera den boendeform som 7 av 10 föredrar.

TMF har sammanställt en lång rad åtgärder som skulle kunna få fart på bostadsbyggandet i allmänhet och småhusbyggandet i synnerhet. För en mer hållbar bostadsutveckling för fler behövs stimulanser på flera plan för ett ökat småhusbyggande, allt från effektivisering och kvalitetsstyrning av kommunal bostadsplanering till reformer av de statliga regelverk som idag sätter stop för välbehövlig nybyggnation.

På grund av byggkrisen har bostadsfrågorna fått allt större utrymme i den politiska debatten, inte minst under Almedalsveckan där frågan seglat upp som något av ett huvudspår i programmet. TMF kommer under torsdagen den 29 juni att arrangera ett seminiarum för att diskutera varför småhus är lösningen på vår tids samhällsutmaningar. 

Läs mer om seminariet i Almedalen  

Läs hela debattartikeln i Altinget